Sport
NOS

Goud alleen op relays in Dordrecht

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Goud alleen op relays in Dordrecht

Bij de wereldbeker shorttrack in Dordrecht hebben de vrouwenrelay- en de mixed relay-ploeg voor een Nederlandse gouden medaille gezorgd. Individueel moest Suzanne Schulting het doen met brons op de 1.000 meter.

De Nederlandse ploeg bereikte met Selma Poutsma, Schulting, Jens van 't Wout en Itzhak de Laat de finale op de gemengde estafette. Daar werd Sjinkie Knegt ingebracht als vervanger voor De Laat. Poutsma startte sterk en pakte meteen de koppositie. Het Nederlands kwartet reed hard door en de overnames verliepen soepel. Na een goede aflossing van Knegt, kon Van 't Wout het afmaken en het goud binnenslepen. Het was pas de eerste zege van Nederland in Dordrecht.

Damesrelay

Een klein uurtje later was het ook raak voor het damesteam, dat bestond uit Poutma, Schulting, Xandra Velzeboer en Yara van Kerkhof. In het begin van de race ging het team van Zuid-Korea er vandoor. Canada dichtte het gat, waar Nederland uiteindelijk van kon profiteren. Nederland is nu de topfavoriet voor Olympisch goud in China in februari.

1.000 meter

Individueel was het vooral een domper zondag. Schulting kwam er in de finale van de 1.000 meter niet aan te pas. Omdat Natalia Maliszewska een penalty kreeg, schoof de Nederlandse door naar het podium. De 24-jarige Schulting had gisteren ook brons gehaald op de 1.500 meter. De Laat strandde op de 1.000 meter voor mannen als enige Nederlander in de kwartfinales.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie