Sport
NOS

Succesvolste Nederlandse motorcoureur Jan de Vries overleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Succesvolste Nederlandse motorcoureur Jan de Vries overleden

Oud-motorcoureur Jan de Vries is op 77-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Purmerend. Hij is de succesvolste Nederlandse coureur ooit in een soloklasse op de weg.

In 1971 werd hij de eerste Nederlandse wereldkampioen in de motorsport. In 1973 herhaalde hij dat kunstje, waarna hij stopte. In totaal stond hij in zijn racecarrière 27 keer op het podium, waarvan veertien keer op de hoogste trede.

TT Assen

De TT Assen won De Vries echter nooit. Hij deed vijf keer mee en kwam drie keer als tweede over de streep, in 1969, 1970 en 1972. Tijdens de 95ste verjaardag van de TT Assen op 28 juni 2020 mocht onder anderen De Vries een ereronde rijden op het circuit.

Na zijn successen als motorcoureur ging De Vries werken als tuner van racemotoren. In die functie was hij zelfs monteur voor de grootste concurrent van zijn actieve carrière, de Spanjaard Angel Nieto, die in het wegraceseizoen van 1975 wereldkampioen werd in de 50 cc-klasse.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie