Sport

Rondom het peloton | Mollemania

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rondom het peloton | Mollemania

Verslaggever Jeroen Wielaert schrijft elke dag over kleine en grote gebeurtenissen rondom de Tour. Vandaag: Mollemania.

Op de ene helft van de Boulevard du Breuil heeft Bauke Mollema in le Puy-en-Velay zijn historische zege van zondag gevierd. Op de andere helft gaat hij vanmiddag weer met heel het peloton van start, in de omgekeerde richting van de Boulevard Maréchal Fayolle waar hij al wist dat hij ging winnen.

De Tour de France is een jachtig fietsevenement dat alle richtingen op gaat, om uiteindelijk te eindigen in Parijs. Het ligt anders in Le Puy-en-Velay. De stad, met de auto drie uur noordwaarts rijden vanaf Montpellier, profileert zich graag als prominente etappeplaats voor mensen die na een lange wandeling gelouterd willen aankomen in pelgrimsoord Santiago de Compostela. Beide tochten hebben hun uitdagende kanten. De een vanwege de suspense en de stress. De ander door de totale ontspanning en de geestelijke rust.

Quote

Misschien moet ik na dertig jaar Tour ook maar eens een paar duizend kilometer gaan wandelen.

Jeroen Wielaert
Misschien moet ik na dertig jaar Tour ook maar eens een paar duizend kilometer gaan wandelen. Een plaatsgenoot uit Utrecht heeft het eveneens gedaan en het is hem uitstekend bevallen.

Boulevard du Mollema

Nu hebben Nederlanders de merkwaardige neiging om zich een berg of plaats toe te eigenen als vaderlandse renners er iets bijzonders hebben verricht. Zo werd Bordeaux in de jaren vijftig na een aantal opeenvolgende rit-zeges bekend als ‘Nederlandse’ stad. Op die manier is de Alpe d’Huez sinds de jaren zeventig Nederlands enige echte Alp geworden. Na zondag kan het niet anders, of de Boulevard du Breuil wordt bekend als Boulevard du Mollema. Een handige Nederlandse reisorganisatie gaat speciale reizen organiseren naar le Puy-en-Velay, pelgrimsstad van Bauke Mollema. Hierbij valt ook te denken aan een voettocht vanuit Valkenburg, te beginnen op de heilige Cauberg.

L’Équipe heeft inmiddels een nieuwe hype vastgesteld: ‘Bardetmania’. Onvermijdelijk, nu Frankrijk begint te hopen op een Tourzege van Romain Bardet. Is er in Nederland Mollemania ontstaan? Het zal Bauke een zorg zijn. Belangrijker voor hem is dat hij meer kan verdienen in de Rondjes om de Kerk na de Tour. Het is in ieder geval iets anders dan de sfeer rond Bau en Lau, het duo dat in 2013 dagenlang voor grote vaderlandse Tourkoorts zorgde. Een dagzege is meer iets voor een dag, al maakt het voor menige Nederlander de Tour goed, zonder dat hij er zelf een meter voor heeft hoeven lopen.

Bezield

In Le Puy-en-Velay hangt overal het hoofd van Pablo Picasso op affiches. Verderop het beroemde beeld van Maria en Jezus, boven op de Corneille-rots. In het Hotel-Dieu is een expositie aan de Spaanse schilder gewijd. Leuk om langs te wandelen, vooral voor mensen die door Pablo’s kunst even bezield raken als door de lange gang naar Santiago de Compostela.

Laat Bauke verder maar lekker zijn boek uitlezen.

Ster advertentie
Ster advertentie