Sport
NOS

Waar ging het dit seizoen mis bij Ajax? 'Het is brandhout, om het simpel te zeggen'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar ging het dit seizoen mis bij Ajax? 'Het is brandhout, om het simpel te zeggen'

Ajax eindigt dit seizoen als derde, met een verdubbeling van het aantal tegendoelpunten. Hoe kan het dat de uittredend kampioen zulke grote verschillen vertoont met vorig jaar? "Het is brandhout."

"Je zit in dat vacuüm tussen 2 seizoenen nu. Je moet terugblikken, maar dat heeft eigenlijk helemaal geen zin. En we willen weten wat er gaat veranderen, want het is goed mis met Ajax", vertelt Hugo Borst. "Wij zijn een beetje somber."

Brandhout

Omdat PSV zegevierde in Alkmaar (1-2), eindigt Ajax ondanks het verlies bij FC Twente (3-1) als derde, een plek die recht geeft op de voorrondes van de Europa League. Was het dan wel zo’n dramaseizoen? "Heel erg dramatisch", antwoordt data-analist Bart Frouws resoluut. "Het is brandhout dit jaar, om het simpel te zeggen."

De Amsterdamse verdediging is het grootste probleem geweest, stelt Frouws. "Vorig jaar was dat top geregeld: 19 goals tegen in een heel seizoen. Dit jaar zijn dat er 38. Dat is gewoon het dubbele, dat is ongekend." De statistieken zorgen voor discussie in de Langs de Lijn-studio: hoe kan dat toch? "Misschien hebben ze ook wel te veel gescout op goede voetballers, in plaats van naar fysieke omstandigheden en mentale aspecten te kijken", vertelt analist Gertjan Verbeek. "Daar hebben ze aardig in misgecalculeerd. Want je moet toch een bepaald Ajax-DNA hebben om bij Ajax overeind te blijven."

De topduels dan, wat zeggen de statistieken? De KNVB-bekercampagne niet meegeteld (daarin schakelde het FC Twente en Feyenoord uit): in de onderlinge duels met de top-vijf won Ajax geen enkele keer. De drie gelijkspellen steken schril af bij de resultaten van PSV (zestien punten behaald in onderlinge duels met de top-vijf) en Feyenoord (vijftien punten). "Als je een klein standje maakt, dan staat Ajax stijf onderaan", zegt Frouws. De laatste keer dat de Amsterdammers geen enkele topwedstrijd wonnen, was in het seizoen 1982/’83. Opmerkelijk genoeg kroonde Ajax zich dat jaar wél tot landskampioen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie