Sport
AVROTROS

Mart Smeets over basketballer Enes Kanter: 'Hele enge situatie'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Smeets over basketballer Enes Kanter: 'Hele enge situatie'

De Turkse basketballer Enes Kanter durft niet naar Londen af te reizen. Daar heeft zijn team, de New York Knicks een NBA-wedstrijd tegen de Washington Wizards. Maar Kanter vreest daar voor zijn leven. De reden? Hij is Gülen-aanhanger. In Radio EenVandaag bespreken basketbalkenner Mart Smeets en Turkije-deskundige Joost Lagendijk de situatie.

De basketballer spreekt zich geregeld uit als aanhanger van de Gülenbeweging. Aanhangers van de ideologie van moslimgeleerde Fethullah Gülen worden verantwoordelijk gehouden voor de militaire couppoging in Turkije van 2016. De Turkse president Erdogan zit sindsdien achter de beweging aan.

Doodsbedreigingen

Basketballer Kanter kreeg in 2017 al een Turks arrestatiebevel voor zijn kiezen, om een serie kritische tweets over de regering Erdogan. Nu heeft hij besloten zijn ploeg niet naar Londen achterna te reizen. Kanter ontvangt geregeld doodsbedreigingen en zegt zijn leven niet zeker te zijn. Basketbalkenner Mart Smeets noemt de situatie 'heel eng': "Kanter is niet in het bezit van een paspoort op dit moment, omdat de Turkse regering hem dat afgenomen heeft. Deze situatie heeft een politieke achtergrond, en niet een sportieve."

Smeets haalt eerder voorvallen rond Kanter aan. "Hij heeft een keer op het laatste nippertje moeten ontsnappen vanuit Boekarest, voor mensen die hem achtervolgden." De situatie rond zijn persoon loopt dan ook uit de hand. "Het is een politiek evenement aan het worden. Je krijgt er een hele hoop Turkse pers omheen, je hebt de Erdogan-aanhangers en de Gülen-aanhangers."

Niet de eerste sporter

Smeets haalt aan dat de oud-topvoetballer Hakan Sükür, ook moest vluchten als Gülen-aanhanger. "Die was ook in Europa heel erg bekend en zeer populair in Turkije, totdat Erdogan aan het bewind kwam. Sükür moest vluchten, heeft halsoverkop zijn huis in Turkije ontvlucht en is uiteindelijk naar Amerika gegaan."

Turkije-kenner Joost Lagendijk snapt de beslissing van Enes Kanter wel. "Het gebeurde al met mensen buiten Turkije, Gülen-aanhangers, in Kosovo en Moldavië, die gearresteerd zijn en zijn uitgeleverd aan Turkije. Ik kan me enigszins voorstellen dat Kanter dacht: dat gaat mij niet gebeuren. Daar moet wel worden bijgezegd dat het in Kosovo en Moldavië om relatief onbekende Turken ging die in Gülen-scholen werkte", merkt Lagendijk op. "In het geval van Kanter zou zoiets nooit ongemerkt voorbij gaan. Maar het kan dus dat er zelfs iets met je gebeurt buiten Turkije."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie