Sport
NOS

Erben Erbij: Complimenten voor 'beesten' op de baan en ontsnappen aan de hitte

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: Complimenten voor 'beesten' op de baan en ontsnappen aan de hitte

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de evenementen waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Dag 13 was voor TeamNL de dag van het goud en zilver van baanwielrenners Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland, goud voor de hockeyvrouwen en brons voor boksster Nouchka Fontijn en Sifan Hassan. Wennemars zocht na de succesvolle, maar ook bloedhete dag in Tokio verkoeling op.

Video niet beschikbaar

Voor Wennemars begon zijn dag in de boksarena, waar hij zag hoe Nouchka Fontijn in de halve finales verloor van de Britse Lauren Price. Ze was al wel verzekerd van brons. Vijf jaar geleden pakte Fontijn zilver in de klasse tot 75 kilogram. De Vliegende Keep bezocht vervolgens ook de finale van de hockeyvrouwen, die overtuigend wonnen van Argentinië (3-1), en zat in het Olympisch Stadion, waar Hassan brons behaalde op de 1500 meter.

Oranjegevoel

"Nu zit ik bij de inloopbaan van het atletiekstadion. Daar is het lekker rustig. Ik heb dat ook wel nodig. Het was weer heftig vandaag. Het was ongelooflijk warm. Niet normaal. Het was hier 43 graden en aan het eind van de middag kwam er nog een regenbuitje overheen. En dan denk je: lekker. Maar daarna begint de zon te schijnen en dat wordt het enorm warm en vochtig. Ik heb het enorm heet en ik had dus ook te doen met alle atleten", vertelde Wennemars tijdens de uitzending van RadiOlympia in gesprek met presentatoren Tom van 't Hek en Ghislaine Plag.

Wennemars genoot van de sfeer in het stadion bij de hockeyfinale. "Iedereen van TeamNL die nu nog in Tokio aanwezig is zat op de tribune. Ook heel Argentinië zat er. Best wel een leuke sfeer", aldus de NOS-analist, die een paar uur later zag dat Hassan derde werd op de 1500 meter. "Ze blijkt ook een mens te zijn. Ze heeft het maximale eruit gehaald. Het is een uur geleden sinds ze heeft gelopen. En moet je nagaan: ze is al bij de pers geweest, moet nu haar medaille ophalen, zal vast weer naar de pers moeten, dan naar de dopingcontrole en dan weer naar deze uitloopbaan. En zaterdag loopt ze in de finale bij de tien kilometer. Het is een heel zwaar programma voor haar."

Baanbeesten

Op dag 14 is Wennemars ook bij die tien kilometer en hij brengt een bezoekje aan de Belgische olympiërs. "Zij beleven ook een geweldige Olympische Spelen. Ik ga kijken hoe zij dat allemaal beleven. Het is bij de 4x400 meter bij de dames ook een beetje België-Nederland. Die dames zitten dicht bij elkaar. Dat wordt een leuke strijd. Bij de Belgische estafetteploeg zit ook nog een Nederlands meisje", aldus Wennemars.

Het hoogtepunt van de dag was voor de oud-schaatser de strijd om goud tussen de baanwielrenners Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland. "Ik ben daar niet bij geweest, maar wat een beesten zijn dat. Wat hebben ze toch een mooie sport neergelegd. Wat een mooie strijd was dat. Voor het medailleklassement was dit ook heel goed. Ik hoopte ook op goud van Hassan, dan hadden we op tien goud, tien zilver en tien brons gestaan. Het brons van Fontijn tellen we nog niet mee. Zij krijgt het brons pas zondag na de boksfinale", aldus Wennemars, die vertelt nog even te blijven zitten bij de uitloopbaan naast het Olympisch Stadion. "Het is hier lekker rustig. En dan komt Sifan zo uitlopen. Het trainingsveld is nog mooier dan de wedstrijdarena. Daar zie je veel meer."

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie