Sport

Wielerbelg maakt indruk op De Kopgroep: 'Van Aert is onuitstaanbaar goed'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wielerbelg maakt indruk op De Kopgroep: 'Van Aert is onuitstaanbaar goed'

[NOS - AVROTROS] De tour gaat hij niet winnen, concludeerde wielerpodcast De Kopgroep eerder al, maar hij is wel de snelste man in koers: Nederbelg Wout van Aert. "Onuitstaanbaar goed", is hij volgens Mart Smeets. Al hebben de drie mannen voor de dagzege van vandaag andere renners op het oog.

#7 - De Neef (S04) - De Kopgroep wielerpodcast

De zesde etappe van de Tour de France heeft onderweg wat leuke klimmetjes, voordat hij eindigt "in de bibliotheek", zoals Mart Smeets stelt. De finish ligt op de Mont Aigoual, de berg die in Nederland wereldberoemd is door het boek De Renner, van Tim Krabbé. De gehele Kopgroep heeft het boek gelezen - Martijn Hendriks wel vier of vijf keer. Smeets: "Het is het beste boek wat over wielrennen is geschreven, zegt men. Het is een cultboek. Het is chique om De Renner gelezen te hebben."

Hartslag

Zoals de mannen al voorspelde werd de etappe van gisteren een heuse wandeletappe. "Gisteren was echt een makkie", zegt Martijn Hendriks. "De hartslag van sommige renners daalde soms tot onder de 60. Dat hebben wij als we op de wc zitten". De gemiddelde snelheid van 38 kilometer per uur in het derde uur denkt Joost Vullings zelfs nog te hebben kunnen volgen.

'Ooh la la'

Het deed Mart Smeets' gedachten afdwalen naar andere tijden. Preciezer: naar een foto uit 1955. Daarop zien we Louison Bobet, drievoudig Tourwinnaar en held in Frankrijk. Een bakker uit het rijkere gedeelte van Bretagne. Tijdens de tour van 1955 kijkt Bobet echter nog tegen een akelige achterstand aan ten opzichte van gele truidrager Charly Gaul.

Op de foto is Bobet op de Mont Ventoux bezig met een waanzinnige aanval om zijn achterstand goed te maken. Naast hem zijn vrouw. Een française uit de jaren '50. Een "ooh lala-française", zoals Mart Smeets zegt.

Later zou Bobet verklaren dat dit moment, met zijn prachtige vrouw die hem aanmoedigt, hem zou aansporen om nog harder aan te vallen. De achterstand wordt tenietgedaan en Bobet wint de Tour de France van 1955.

De Natte Vinger

Over wie er vandaag met de dagzege vandoor gaat is er geen consensus in De Kopgroep. Mart Smeets gokt op Hollands succes met Bauke Mollema, Martijn Hendriks zet in op een aanval van Thomas de Gendt en Joost Vullings verwacht dat de jonge Pogacar als eerste over de finish fietst.

Ook een gokje wagen? Doe mee met de Natte Vinger en maak kans op een exclusief De Kopgroep-mondkapje.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie