Sport
EONOS

Lof voor 'verfrissende' aanpak Jonker: 'Hollandse school... Ik kan het niet meer horen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lof voor 'verfrissende' aanpak Jonker: 'Hollandse school... Ik kan het niet meer horen'

"Het spel van Oranje ziet er veel beter uit onder bondscoach Andries Jonker dan onder zijn voorganger Mark Parsons". Dit zegt sportjournalist Diana Kuip in het sportforum van Langs de Lijn en Omstreken, waar ook voormalig voetballer Ronald Waterreus en oud-wielrenner Aart Vierhouten deel van uitmaken. Volgens Kuip is te zien dat Jonker zijn speelstijl aanpast aan zijn materiaal en dringt hij de speelsters geen systeem op.

Video niet beschikbaar

De bondscoach van Nederland speelde in een aanvallende 5-3-2-formatie, waarin ook sterspeelster Lieke Martens tot wasdom kwam. Dit zei ze zelf ook na afloop in een interview.

Waterreus vindt het net zoals Kuip goed dat Jonker afwijkt van het in Nederland zo heilige 4-3-3. "Wij Nederlanders pinnen ons over het algemeen te veel vast aan een systeem, omdat we daar ooit in de jaren 70 ooit succes mee hadden. De Hollandse school... Ik kan het niet meer horen. Je moet kijken naar de spelers die je hebt en naar de tegenstander."

De voormalig doelman van PSV maakt een vergelijking met Jong Oranje (mannen), dat een week geleden in de groepsfase op het EK onder 21 werd uitgeschakeld. Middenvelder Jurgen Ekkelenkamp moest toen als buitenspeler fungeren. "Dan spelen we 4-3-3, terwijl we geen rechterspits hebben. Dan kan je zeggen dat je 4-3-3 speelt, maar daar heb je niets aan." Waterreus noemt de aanpak van Jonker "verfrissend".

'Openingswedstrijd moet gewonnen worden'

Kuip laat zich dus ook lovend uit over de bondscoach. Toch is zij er niet per se van overtuigd dat Nederland een goede prestaties gaat neerzetten op het WK. "Ik zie het als een nadeel dat je niet in het toernooi kan groeien." De journalist doelt op de zware poulewedstrijden tegen Portugal en de Verenigde Staten.

Presentator Suse van Kleef bekijkt het van de positieve kant. Zij denk dat Nederland doorgaat als het op 23 juli de openingswedstrijd wint van Portugal. "Ja, eigenlijk wel", zegt Kuip weifelend. "Want Vietnam kun je hebben en dan mag je verliezen van de VS. Dat is een goede instelling."

In het Sportforum ging het verder nog over onder meer de Tour de France en Wimbledon.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie