Sport
NOS

Jorien ter Mors zet punt achter schaatscarrière

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jorien ter Mors zet punt achter schaatscarrière

Jorien ter Mors heeft op 32-jarige leeftijd besloten een punt achter haar schaatscarrière te zetten. Dat zegt ze in gesprek met NOS Sport-verslaggever Steven Dalebout.

"Het echte vuur is er niet meer. En dat heb je wel nodig wil je hard kunnen schaatsen en mee kunnen doen om de winst. En dat is waarom ik altijd schaatste en waarom ik zou willen blijven schaatsen. En dus wil ik met opgeheven hoofd afscheid nemen."

Het interview voorafgaand aan de tweede dag van de NK sprint in Thialf begon nog als elk ander. Maar Ter Mors is geen vrouw die er doekjes om windt. Dat deed ze niet tijdens al die bewogen jaren vol succes en tegenspoed als shorttracker en als langebaanschaatser. En dus doet ze dat ook nu niet.

Met welk gevoel ze aan deze slotdag begint? "Met gemengde gevoelens. Voor mij staat het vooral in het teken van dat het de laatste keer zal zijn. De laatste keer dat ik aan de start zal staan van een wedstrijd. Ik stop."

Olympisch goud en wereldtitels

Vijftien jaar lang bepaalde Ter Mors het aangezicht van de schaatssport, eerst als shorttrackster en later als langebaanschaatster. Ze was de eerste Nederlandse wereldkampioene sprint bij het langebaanschaatsen, de eerste vrouwelijke atleet die twee medailles in verschillende sporten won tijdens één editie van de Winterspelen en werd in totaal drie keer olympisch kampioen.

In 2014 mocht Ter Mors voor het eerst naar de Olympische Winterspelen. Na een teleurstellende vierde plaats op de 1.500 meter op de shorttrackbaan, greep ze een dag later de gouden medaille op de 1.500 meter op de langebaan. Ook op de ploegenachtervolging was Ter Mors met de Nederlandse ploeg succesvol in Rusland. In een olympisch record pakte Nederland de olympische titel. Ook vier jaar later in Pyeongchang combineerde Ter Mors het shorttracken met het langebaanschaatsen en in beide sporten een medaille. Ze won goud op de 1.000 meter op de langebaan en pakte met Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en de betreurde Lara van Ruijven brons op de 3.000 meter aflossing in het shorttrack.

NK Sprint en NK Allround

Ter Mors kwam dit weekend nog wel in actie op het NK Sprint. Ze werd vierde, achter kampioene Michelle de Jong, Marrit Fledderus en Helga Drost. Tijmen Snel was de snelste man. Bij de allrounders werd Merel Conijn voor het eerst Nederlands kampioen. Marcel Bosker won bij de heren.

Ster advertentie
Ster advertentie