Sport
EONOS

Er is maar één oplossing voor de Spelen: vaccineren!

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Er is maar één oplossing voor de Spelen: vaccineren!

Terwijl iedereen zich opmaakt voor de start van het vaccineren in Nederland hopen de sportliefhebbers dat dit de reddende engel zal worden voor alle evenementen van het komende jaar. Het EK voetbal en de Olympische Spelen werden in het net voorbije jaar uitgesteld en moeten nu in 2021 gaan plaatsvinden. Maar de twijfel over het doorgaan is nog lang niet weg.

De Olympische Spelen in Tokio is het belangrijkste evenement dit jaar. Cees-Rein van den Hoogenband, medical director van sportkoepel NOC*NSF, is er van overtuigd dat het nu wel doorgaat. "Kijk er is natuurlijk wel iets aan het veranderen," zei hij in Langs de Lijn En Omstreken, "Er is een heel duidelijk vaccinatie-'ding' aan de horizon en ik denk dat dat dadelijk de problemen móet gaan oplossen." Daarvoor vindt hij wel dat de IOC de regie strakker in handen moet nemen.

Video niet beschikbaar

Probleem is nog wel de beschikbaarheid van de vaccins. Niet elk land kan er op tijd over beschikken en dat baart Van den Hoogenband zorgen vooral met het oog op olympische kwalificatietoernooien. "Dan komt er een Uneven level playing field, er gaan dus dadelijk ploegen naar een OKT die gevaccineerd zijn terwijl er ook ploegen rondlopen die niet gevaccineerd zijn, en als die twee of drie mensen besmet hebben uit het toernooi worden gewipt. Het IOC kan zich dit natuurlijk niet permitteren." Daarbij komt ook de vraag of (top)sporters voorrang moeten krijgen bij het vaccineren. Daar is niemand het mee eens, maar wanneer alle zorgmedewerkers zijn gevaccineerd en ook de kwetsbaren hun prik hebben gehad, dan mag de sport ook aan de bel trekken.

Video niet beschikbaar

Ondertussen is een groep atleten voor een trainingsstage neergestreken in Zuid-Afrika, het land waar recentelijk een besmettelijke variant van het virus aan het licht kwam. NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg heeft geen enkel begrip voor deze keuze. "Het is in een periode dat het is verboden om de wereld over te reizen dan is het ontzettend onverstandig om naar Zuid-Afrika te reizen." Volkskrant-journalist John Volkers wijst erop dat de hockeyploegen ook plannen hadden om naar Stellenbosch af te reizen maar daar van afzagen. Van den Hoogenband wijst erop dat de stage al weken geleden was opgezet maar dat er daarna niet meer met NOC*NSF was overlegd.

Video niet beschikbaar

Een maand eerder, 11 juni, begint in Rome het EK voetbal. Een toernooi dat wordt gespeeld in meerdere landen. Maar daar zou covid wel roet in het eten kunnen gooien. Zeker als het zo over Europa wordt verspreid. Enkele maanden ontstonden er geruchten dat de UEFA van plan was om het evenement in één land te houden. Maar dat werd snel ontkend en dat is volgens Stekelenburg nog steeds zo. "Er zijn verschillende scenario's, en er wordt in ieder geval gevoetbald in die scenario's." Een belletje met Gijs de Jong, operationeel directeur bij de KNVB, maakte duidelijk dat het spelen van het toernooi in één land geen reëel scenario is. "De verschillende scenario's waarover gedacht wordt is: hoeveel publiek kan er bij een wedstrijd zijn?" De mogelijkheden variëren van een leeg stadion tot een vol stadion. En volle stadions is wel de variant waar de voetbalbond rekening mee houdt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie