Sport
NOS

Visser verovert Europese titel op 60 meter horden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Visser verovert Europese titel op 60 meter horden

Nadine Visser heeft haar eerste grote internationale hoofdprijs binnen. De 24-jarige atlete veroverde zondagavond in Glasgow de Europese indoortitel op de 60 meter horden. In de finale was ze met 7,87 de snelste.

Nadine Visser wint Europees goud

Naast het goud van Visser veroverde de Nederlandse ploeg in Glasgow nog zilver via Dafne Schippers op de 60 meter en drie bronzen medailles: Joris van Gool op de 60 meter en Lisanne de Witte en Tony van Diepen op de 400 meter.

Visser verwees in de eindstrijd de Duitse titelverdedigster Cindy Roleder naar zilver (7,97) en de Duitse Elvira Herman (8,00) naar brons. Met haar tijd bleef ze net boven het Nederlands record (7,83), dat ze vorig jaar vestigde bij de wereldkampioenschappen indoor in Birmingham. De finale telde zeven atletes. De Hongaarse Luca Kozak, snelste in de halve finales, bleef geblesseerd aan de kant.

Visser is de eerste Nederlandse atlete op deze discipline met de Europese indoortitel achter haar naam. Marjan Olyslager pakte in 1988 bij de EK indoor op de 60 meter horden zilver.

Juiste keuze

De Europese indoortitel bewijst dat Visser vorig jaar na de WK indoor de juiste keuze heeft gemaakt. De atlete maakte de afgelopen jaren vooral naam als meerkampster, maar liet zien ook op de hordennummers goed uit de voeten te kunnen.

Op de WK in Londen, twee jaar geleden, eindigde ze als zevende op de zevenkamp. Ook op de 100 meter horden haalde ze echter de finale, met opnieuw de zevende plaats als resultaat.

Laatste zetje

Het verrassende brons in Birmingham gaf haar het laatste zetje in de afweging waar ze zich op moest gaan focussen in de toekomst. In overleg met haar coach Bart Bennema, de trainer die Dafne Schippers naar de mondiale top bracht, koos ze voor de horden. Een beslissing waar ze tot op heden geen spijt van heeft gehad.

"Nee, het voelt eigenlijk alsof ik dit al heel lang doe", zei ze vlak voor Glasgow over de switch, die ze in het voorjaar van 2018 maakte. "Ik vind het fijn dat ik me op een onderdeel kan focussen. Ik moet er nu voor zorgen dat ik op dat onderdeel heel goed word."

In de finale was ze goed. Visser weer vaak op het juiste moment te pieken. In de halve finale raakte ze nog de laatste horde. Dat moest dus beter, zei ze zelf. Haar start in de eindstrijd was goed. Bij de eerste van vijf horden lag ze al aan kop. Niemand kwam meer bij haar in de buurt.

Ster advertentie
Ster advertentie