Sport
BNNVARA

De Braziliaan van de Schilderswijk, 'Johan Cruijff was niet beter dan hem'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Braziliaan van de Schilderswijk, 'Johan Cruijff was niet beter dan hem'

Zijn acties als linksbuiten waren onnavolgbaar, op snelheid was hij niet te kloppen en zijn neus voor de goal was onovertroffen. De Haagse Bertus de Harder, oftewel, de Braziliaan van de Schilderswijk, was in oorlogsjaren het beste wat het Nederlandse voetbal te bieden had.

Louis ten Dam is een van de weinige nog levende ooggetuigen die De Harder in actie zag. "Ik zou niet zeggen dat Johan Cruijff beter was dan hij", zegt Ten Dam in Dijkstra & Evenblij Ter Plekke.

Video niet beschikbaar

Misgelopen kampioenschap

In het seizoen '43/'44 presteert De Harder op de toppen van zijn kunnen bij zijn club, het Haagse VUC. Met nog drie wedstrijden te spelen staan de Hagenezen eerste in de competitie, met drie punten voor op De Volewijckers uit Amsterdam.

De twee teams treffen elkaar, in wat met recht een kampioenswedstrijd genoemd mag worden. Maar in de belangrijkste wedstrijd van het jaar geeft topspeler De Harder plotseling niet thuis. Het is alsof hij niet meespeelt. VUC verliest met 5-1 van De Volewijckers.

Zak aardappelen

De verklaringen voor het dramatische optreden van Bertus de Harder lopen uiteen. De meest gehoorde lezing is dat De Harder zou zijn omgekocht met een zak aardappelen. Een merkwaardige beloning, maar de waarde van een zak aardappelen was in oorlogsjaar 1944 een stuk anders dan tegenwoordig.

Een andere lezing is dat aan de vooravond van de kampioenswedstrijd, De Harder zou hebben meegedaan met een wedstrijd van de personeelsvereniging. Dat zat de leiding van VUC niet lekker. "De voorzitter is hem voor de wedstrijd gaan opzoeken, hij zou de Harder aan shirtje hebben getrokken en dat zat Bertus niet lekker", zegt journalist en Haags voetbalkenner Hans Klippus.

Was Cruijff beter?

Welke verklaring er ook achter lag, de wanprestatie van Bertus de Harder lag de club niet lekker. "Ik denk dat de voorzitter zich op de pik getrapt voelde", zegt Klippus. De Harder zou maar liefst tweeënhalf jaar geschorst worden. In de eerste wedstrijd dat de linksbuiten weer mocht opdraven, tegen Hercules, won VUC met 4-0. Vier goals van Bertus de Harder.

"Iedereen zegt wel, Johan Cruijff was de beste voetballer van Nederland, maar daar ben ik het niet mee eens", zegt Louis ten Dam.

Bertus de Harder bij VUC

Dijkstra en Evenblij Ter Plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, reporter Mai Verbij, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 20:00 en 22:00 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie