Sport

Erwin van de Looi: 'Het grote Oranje is leidend'

MAX
foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Erwin van de Looi: 'Het grote Oranje is leidend'

Jong Oranje heeft, onder leiding van bondscoach Erwin van de Looi de EK-kwalificatiereeks afgesloten en kan nu vooruit kijken naar het EK, maar Van de Looi ziet liever het grote Oranje Europees kampioen worden. "Het grote Oranje is leidend."

Dat zei Van de Looi zondag op De Perstribune van MAX. "Je werkt hard om met Jong Oranje Europees kampioen te worden, maar voor Nederland is het mooier als het Nederlands elftal kampioen wordt, en dat is prima." Van de Looi zegt het ook mooi te vinden dat jonge spelers zoals Sven Botman en Ryan Gravenberch al zijn overgeheveld naar het grote Oranje. "Uiteindelijk wil ik spelers beter maken", zegt hij daarover. Een uitnodiging voor het grote Oranje is daar een voorbeeld van.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Generatie Z

Van de Looi werkt met spelers uit generatie Z. Hij heeft zich dan ook erg verdiept in de jongvolwassenen van nu. Volgens hem reageert die meer op emotie. "Ze moeten geraakt worden, je moet ze voeden, inspireren. Dat doen we veel met filmpjes en we hebben het veel over ze." Dat was volgens Van de Looi ook nodig, omdat het lang niet goed ging met Jong Oranje. "De beeldvorming was negatief en de resultaten waren slecht. Dus hebben we nagedacht wat er anders kon. We hebben een grote huiskamer laten ontwikkelen waar de spelers elkaar op een informele manier meer kunnen treffen."

FC Groningen

Als trainer beleefde Erwin van de Looi zijn hoogtepunt bij FC Groningen. In 2015 won hij daar de KNVB beker door in de finale met 2-0 van PEC Zwolle te winnen. Een ander hoogtepunt bij FC Groningen beleefde Van de Looi toen hij daar al weg was en inmiddels bij Willem II aan de slag was gegaan. In de onderlinge wedstrijd met de ploeg uit het hoge noorden maakte zijn zoon Tom van de Looi zijn debuut voor Groningen. "Mijn vrouw was blij dat het duel eindigde in een gelijkspel."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie