Sport
KRO-NCRV

50 jaar Europa Cup Feyenoord: 'Het was een feestje in de huiskamer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 50 jaar Europa Cup Feyenoord: 'Het was een feestje in de huiskamer'

Precies 50 jaar geleden won Feyenoord als eerste Nederlandse voetbalclub de Europa Cup 1 en schreef daarmee geschiedenis. Feyenoorder John de Wolf weet het nog goed. "Het was een feestje in de huiskamer bij ons."

De Wolf zijn eigen profcarrière zit er al een tijdje op, maar als assistent-trainer en Feyenoorder van het eerste uur herinnert hij zich dit moment nog goed. Samen met zijn vader en moeder keek hij naar de wedstrijd. "Ik mocht later opblijven en in de rust werd er een broodje kroket gebakken."

Zijn blijdschap en die van zijn vader zijn hem altijd bijgebleven, ook al duurde deze niet lang. "Daarna moest ik gelijk naar bed!"

'Met de cup op de kiek'

Sportjournalist Steven van der Gaag was pas vier maanden oud toen Feyenoord na een bloedstollende finale de Schotse voetbalclub Celtic versloeg. Zelf heeft hij dus geen herinneringen aan dit moment. Veel andere Rotterdammers – zoals De Wolf - wel.

Nadat Feyenoord de cup had gewonnen konden ook supporters 'met de cup op de kiek' en hielden mensen hier als aandenken een polaroidfoto aan over. Van der Gaag belde - voor het programma Andere Tijden Sport - deze mensen weer op om te vragen naar dat moment.

Happel

Eén jaar eerder stond Ajax ook in de finale van de Europa Cup 1, maar zij verloren die met 4-1 van AC Milan. Waarom lukte het Feyenoord wel? Feyenoord had met Rinus Michels en Coen Moulijn spelers van wereldklasse, maar dat was niet uitzonderlijk. Ook Ajax speelde op dat moment met topspelers als Piet Keizer en Johan Cruijff.

Van der Gaag denkt dat het succes te wijten is aan de Oostenrijkse coach. "Ernst Happel heeft het besef doen groeien: we kunnen dit winnen. Hij heeft het vertrouwen in de ploeg gebracht."

Quote

Hij heeft het vertrouwen in de ploeg gebracht

Happel zou tijdens zijn contractbespreking – tegen ieders ongeloof in - al hebben gesproken over een premie bij het winnen van de Europa Cup 1.

Keeperswissel

Een ingrijpende keeperswissel voor de finale bleek achteraf een meesterzet. Van der Gaag vertelt dat 10 dagen voor de finale Feyenoord de klassieker tegen Ajax speelde. Vaste keeper van dat seizoen, Eddy Treitel maakte in die wedstrijd twee cruciale fouten. Happel moet hebben gedacht: die Schotse coach van Celtic, die heeft dit gezien.

Daarom stelde Happel de onlangs overleden Eddie Pieters-Graafland op om de finale te keepen. "Alleen hele grote coaches doen zoiets."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie