Sport
NOS

Roest en De Jong nationaal allroundkampioen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Roest en De Jong nationaal allroundkampioen

Antoinette de Jong en Patrick Roest hebben in Thialf, Heerenveen de nationale allround titel gewonnen. De schaatsers hadden weinig concurrentie op de laatste dag; onder meer omdat Jorien ter Mors zich afmeldde voor de laatste afstand en Jan Blokhuijsen gediskwalificeerd werd op de 1500 meter.

De Jong deelde op de 1500 meter een tikje uit aan Ter Mors, die aan de leiding ging na dag een van het NK Allround. Het verschil was slechts twee honderdsten in het voordeel van De Jong. Ter Mors bleef in het klassement aan kop, maar haar marge voor de 5 kilometer was maar 2,86. Ter Mors trok zich vervolgens terug.

Dat zorgde ervoor dat er geen dreiging meer van achteruit was voor De Jong. Een derde plaats op de 5000 meter was genoeg voor de titel. Melissa Wijfje werd tweede in het klassement na een vierde plaats op de 5000 meter. Reina Anema was de snelste op de 5000 meter in 7.03,35.

Bij de mannen was Roest de verwachte kampioen. Na twee zeges op de eerste dag, zonder echte toptijd, begon ook de tweede dag degelijk voor de schaatser van Jumbo-Visma. Met 1:45,68 op de 1500 meter reed Roest naar een derde afstandszege. Marcel Bosker bleef als enige concurrent over (1.46,47) toen Blokhuijsen op een blokje stapte en uit de wedstrijd moest; een fout die hij al vaker in zijn carriere heeft gemaakt.

Voor het ingaan van de 10 kilometer had Roest een voorsprong van twintig tellen op Bosker. Dat was geen enkel probleem voor de 24-jarige schaatser die na een derde plaats in 2016, tweede plaats in 2017 nu eerste werd op het NK Allround. In een onderling duel was Marwin Talsma de sterkste op de langste afstand. Hij voorkwam in 13.01,43 dat Roest alle afstanden won.

Sven Kramer en Ireen Wüst deden niet mee in Heerenveen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie