Sport
NOS

Marokkaanse voetballers zorgen voor feest in Marokko en voor zorgen bij de Belgen

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Marokkaanse voetballers zorgen voor feest in Marokko en voor zorgen bij de Belgen

Marokko heeft bij het WK-voetbal in Qatar België op een pijnlijke nederlaag getrakteerd. Een 2-0 overwinning zorgde er voor dat Marokko een goede kans maakt om voor het eerst in 36 jaar de knock-outfase te bereiken. Voor de Belgen zijn de druiven zuur en stapelen de problemen zich op.

Eigenlijk had Marokko al bij rust op voorsprong moeten staan. Een vrije trap door oud-Ajacied Hakim Ziyech verdween achter de weifelende doelman Thibaut Courtois maar werd afgekeurd wegens buitenspel. Na de pauze zetten de Marokkanen de wedstrijd alsnog naar hun hand via de invallers Abdelhamid Sabiri en Zakaria Aboukhlal.

De overwinning zorgden voor vreugde in Marokko maar ook in België waar net als in Nederland veel Marokkanen wonen. Het werd een dilemma voor de voetballiefhebbers daar. Moesten ze nu juichen voor Marokko of voor België? De Marokkaanse ploeg heeft vier spelers met een dubbele nationaliteit: Belgisch en Marokkaans.

Video niet beschikbaar

De Belgische ploeg gold misschien nog een beetje als een outsider bij dit WK. Vier jaar geleden, bij het WK in Rusland, eindigden de Rode Duivels nog als derde met nagenoeg dezelfde selectie. Al in de eerste wedstrijd in Qatar zagen we de scheurtjes in de gouden generatie van het Belgische voetbal. Canada werd moeizaam met 1-0 verslagen.

Komende week wordt de strijd beslist in groep F. Kroatië won met 4-1 van Canada en lijkt in vorm te zijn om België al in de groepsfase te elimineren. Marokko treft Canada dat met twee nederlagen al is uitgeschakeld. Alleen als Canada met grote cijfers weet te winnen hebben onze zuiderburen genoeg aan een gelijkspel. Maar anders is een overwinning noodzakelijk voor de ploeterende ploeg om de volgende ronde te bereiken.

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie