Sport
BNNVARA

'Matt Busby is de allergrootste manager in de Engelse voetbalhistorie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Matt Busby is de allergrootste manager in de Engelse voetbalhistorie'

De Engelse Premier League kent vele verhalen. Het verhaal van Sir Matt Busby is daarvan misschien wel de meest bijzondere. De Schotse manager was meer dan twintig jaar trainer van Manchester United. Over het leven van de legendarische Schot is nu de documentaire Busby gemaakt. Journalist Tom van Hulsen vertelt in B.V.S.C. wat Busby zo speciaal maakte.

Video niet beschikbaar

"Misschien kent niet iedereen hem, maar Matt Busby is echt de allergrootste manager in de Engelse voetbalhistorie", vertelt Tom van Hulsen. "Hij heeft in twee verschillende periodes een topteam gecreëerd van Manchester United. Hij formeerde een kampioensteam vóór de vliegramp. Na de ramp creëerde hij weer een ander geweldig elftal."

De eerste voetbalmanager

Busby was volgens Van Hulsen de eerste echte voetbalmanager. "Hij stond niet in pak op het trainingsveld, maar hij deed gewoon actief mee tijdens de oefeningen. Busby was een echte teambuilder en hij heeft in zijn eerste periode bij United de beroemde Busby Babes bij elkaar gescharreld. In die tijd bepaalde hij in zijn eentje het volledige beleid bij United."

De dood in gejaagd

Onder Busby's leiding werd United een grootmacht in het Engelse voetbal, maar hier kwam in februari 1958 abrupt een einde aan. Bijna de gehele selectie van United kwam om bij een vliegramp in München. Busby en een paar spelers overleefden het. "Hij voelde zich heel verantwoordelijk voor de dood van zijn spelers. Hij had ze persoonlijk gehaald en de dood in gejaagd, maar hij kon er natuurlijk zelf niets aan doen", vertelt Van Hulsen.

Busby raakte zelf zwaargewond bij de vliegramp, maar het deed hem nog meer pijn dat hij zijn spelers niet mocht vertellen dat hun ploeggenoten waren omgekomen. Nadat hij werd ontslagen uit het ziekenhuis pakte hij zijn rol als manager weer op, vertelt Van Hulsen. "Hij moest vanaf nul een nieuw team opbouwen, maar drie maanden na de vliegramp won hij met 2-1 in de halve finale van de Europacup I. Vijf jaar later won hij zelfs de FA Cup."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een grote familie

Busby was volgens Van Hulsen een man die geloofde dat een voetbalclub een familie moest zijn. "Hij kon echt heel goed met mensen omgaan. Als voetballer sprong hij er niet echt uit, maar als coach kon hij fantastisch een team formeren. Hij slaagde erin om van United een familie te creëren en dat is echt ontzettend knap."

Legendarische status

Vijfentwintig jaar na zijn dood heeft Busby nog steeds een legendarische status bij United. "Voor de fans betekent hij ontzettend veel. Hoe slechter het nu gaat, des te groter de helden van toen. De supporters denken met weemoed terug aan het verleden."

Matt Busby-docu met Tom van Hulsen

Meer van B.V.S.C?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie