Sport
EONOS

'Het maakt niet uit of de Bogarde-kwestie een privézaak is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het maakt niet uit of de Bogarde-kwestie een privézaak is'

"Ook als de zaak rondom Winston Bogarde een privékwestie is, dan hoort hij niet bij Ajax thuis." Dit zegt schaatser oud-schaatser Renate Groenewold in het sportforum van Langs de Lijn en Omstreken. "Het gaat over normen en waarden."

NRC maakte eerder vanavond bekend dat Ajax in 2020 werd geconfronteerd met beschuldigingen van seksuele intimidatie door een prominente medewerker uit de voetbalstaf. Het nieuws komt boven op het nieuws over de vertrekkende technisch directeur van Ajax, Marc Overmars.

Hij maakte zich schuldig aan grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, terwijl het bij Bogarde onbekend is of het gaat om een privékwestie. NOS-journalist Arno Vermeulen zegt dat de NOS het nieuws over Bogarde al langer op het spoor was, maar dat er soms geprobeerd wordt om "journalistiek verder te komen".

"Wij hebben intern de discussie gevoerd of het een privézaak is of niet." Vermeulen vond zelf dat het stuk gepubliceerd kon worden, omdat Ajax wel werd betrokken bij de kwestie. Het slachtoffer nam contact op met Ajax en kreeg met Bogarde te maken vanwege zijn functie. Volgens Groenewold moet je een persoon die beschuldigd wordt van dit soort vergrijpen niet bij je organisatie willen hebben.

Bekijk hier de hele kwestie

Het sportforum, dat verder nog bestond uit NOS-journalist Gio Lippens, behandelde ook nog de sportieve prestaties bij Ajax. Daarnaast werden ook de resultaten van uitdagers PSV en Feyenoord onder de loep genomen.

Ook hield Sven Kramer de gemoederen binnen het forum bezig. Hij veroverde geen enkele op de Spelen in Peking. "Sven-onwaardig" noemt Groenewold de prestaties. "Het was een pijnlijke manier om te zien dat het daadwerkelijk fysiek niet meer lukt."

Wel benadrukken Groenewold en Vermeulen dat hij zich wel gewoon zelf heeft gekwalificeerd. Tenminste, op basis van de beruchte kwalificatiematrix had hij niet per se mee gehoeven, zegt Lippens. "Daar heb ik mij aan geërgerd. Dat ze gewicht hebben gelegd op de ploegenachtervolging, terwijl ze daar geen moer aan hebben gedaan. De KNSB had geen medelijden met Kramer moeten hebben.

Bekijk hier de discussie:

Het Sportforum in zijn geheel terugluisteren? Beluister hier de podcast of luister via deze site.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie