Sport
EONOS

Einde van sportsponsoring door Jumbo in zicht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Einde van sportsponsoring door Jumbo in zicht

Het is zo goed als zeker dat supermarktconcern Jumbo stopt met sportsponsoring. Het bedrijf heeft aangekondigd dat het zijn positie als geldschieter zal heroverwegen. Jumbo geldt al jaren als de grootste sponsor in de Nederlandse sport met onder andere de wieler- en schaatsformatie van Jumbo-Visma en met wereldkampioen Formule 1 Max Verstappen.

In 2018 sloot Richard Plugge als directeur van de wielerformatie Lotto-Jumbo een megadeal met de supermarkt. Jumbo ging verder als hoofdsponsor en sloot een contract voor onbepaalde tijd met een minimum van vijf jaar. Die vijf jaren zijn inmiddels verstreken en inmiddels staat het bedrijf er heel anders voor.

Jumbo kende een slecht jaar met het overlijden van topman Karel van Eerd en het in opspraak raken van zijn zoon, algemeen directeur Frits van Eerd. Die raakte in september betrokken bij een grootschalig witwasonderzoek en trok zich terug uit het familiebedrijf. Met beide topmannen gingen ook twee sportliefhebbers pur sang verloren. Mede daardoor zagen velen de aangekondigde stap wel aankomen.

Eind december 2022 kreeg de ploegleiding al te horen dat er veranderingen aan zaten te komen. Sindsdien probeert men de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Guido van Gorp, researchredacteur van de NOS durft daarom ook niet te zeggen hoelang het duurt voor de wielerploeg en het schaatsteam weer een nieuwe sponsor hebben. "Dat is koffiedik kijken", zegt hij in Langs de Lijn En Omstreken. "Het zou bij wijze van spreken volgende week kunnen zijn, het kan ook dat we er anderhalf jaar niets van horen."

De heroverweging betekent niet dat Jumbo helemaal uit de sport verdwijnt, maar volgens een woordvoerder van het concern zal het zeker niet zijn als hoofdsponsor. De wielerploeg maakt zich volgens directeur Richard Plugge geen zorgen. Volgens hem zal het project nog wel even doorgaan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie