Politiek

Akkoord kabinet over opnemen migranten uit Griekenland

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Akkoord kabinet over opnemen migranten uit Griekenland

Het kabinet heeft een akkoord bereikt over het opnemen van migranten uit Griekenland. De regeringspartijen CDA, VVD, D66 en de ChristenUnie hebben daar vandaag over onderhandeld. De ChristenUnie en D66 wilden al langer vluchtelingen naar Nederland halen en vandaag kwam daar het CDA bij, ingegeven door de brand op het migrantenkamp Moria.

Het kabinet heeft besloten om honderd mensen op te nemen. Vijftig daarvan zijn minderjarige asielzoekers, jonger dan 14 jaar. De andere vijftig zijn "personen in gezinsverband met minderjarige kinderen", zo staat in de brief van staatssecretaris Broekers-Knol aan de Tweede Kamer. De coalitie heeft de hele middag overleg gehad over hulp aan de asielzoekers in het kamp Moria die nu geen onderdak hebben. Het kabinet heeft het voorstel van de coalitie overgenomen.

"Er is sprake van zo'n grote ramp dat het kabinet besloten heeft voor een keer een uitzondering te maken", zegt de staatssecretaris van asielzaken. Het is wel van belang dat de Griekse overheid een verzoek doet voor de Nederlandse opvang.

UNHCR

Wat al wel duidelijk is, is dat Nederland niet meer migranten gaat opnemen na deze deal. Er worden jaarlijks vijfhonderd migranten opgenomen via de UNHCR. De honderd mensen die worden opgenomen uit Griekenland, gaan af van de jaarlijkse vijfhonderd. Maar dat aantal is dit jaar al bereikt. Er zou nu een voorschot worden genomen op het aantal van volgend jaar.

De Tweede Kamer zou vanaf 14.00 uur met staatssecretaris Broekers en minister Kaag debatteren. Dat debat is vanwege het coalitie-overleg verplaatst naar vermoedelijk vanavond.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie