Politiek
AVROTROS

Jaap Haasnoot (50PLUS) over woningtekort: 'De overheid moet de ogen uit haar kop schamen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jaap Haasnoot (50PLUS) over woningtekort: 'De overheid moet de ogen uit haar kop schamen'

"De overheid moet de ogen uit haar kop schamen dat ze dit heeft laten gebeuren", zegt Jaap Haasnoot (69), nummer zes op de kieswijk van 50PLUS-partij over het woningtekort in Nederland. "Het is misgegaan met het beleid, het is geen natuurverschijnsel. En het is ook niet morgen opgelost", zegt Haasnoot in Blok&Toine.

Als het aan Haasnoot ligt zal hij de problematiek van de woningnood in de Kamer 'tackelen'. Meer woningen, voor arm en rijk, jong en oud, voor één- of meerpersoonshuishoudens. Met veel voorzieningen in de omgeving, die niet alleen gericht zijn op vervoer met de auto. Zo ziet hij het voor zich.

Woningtekort

"Grond is schaars. Daarom zou je wijken met naoorlogse flats moeten vervangen. Die zijn veelal in de jaren zestig en zeventig als crisisbouw neergezet. Nu hebben we veel hogere eisen wat betreft duurzaamheid en energie. Die oude woningen zijn niet meer op te waarderen en het is dus zonde om te investeren in die oude meuk."

Nieuwbouw moet er voor in de plaats komen, die energieneutraal is. "En je moet meer terugbouwen dan je had. Alleen dan haal je de winst", zegt Haasnoot.

Verkiezingen

Als raadslid voor de locale partij KiesKatwijk heeft hij dat plan voor Katwijk al voorgesteld, maar het kan volgens Haasnoot voor veel meer gemeenten gelden. "Kanaleneiland in Utrecht, Den Haag Zuid, die flats heb je overal. Het rijk heeft zich teruggetrokken uit de woningmarkt, maar het is slim om met overheidsgeld te investeren in nieuwe wijken.”

Het is nog maar de vraag of Haasnoot zijn plannen ook ten uitvoer kan brengen. Zijn partij staat in de peilingen op één of twee zetels en Haasnoot staat op de zesde plek op de lijst. Toch blijft hij optimistisch. "We zitten in een stijgende lijn."

Jaap Haasnoot van de 50 plus-partij over de woningmarkt

Blok&Toine

Het middagmagazine Blok&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Mischa Blok en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie