Politiek
KRO-NCRV

Oud-informateur Henk Kamp: 'JA21? Misschien de volgende keer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-informateur Henk Kamp: 'JA21? Misschien de volgende keer'

"Van rechts heb ik vooral gescheld gezien", stelt oud VVD-minister en voormalig verkenner Henk Kamp bij 1 op 1. Het lijkt hem logisch dat Rutte eerst probeert er met het oude kabinet (Rutte III) uit te komen.

Rutte zei vanochtend na zijn eerste gesprek met de verkenners Ollongren (D66) en Jorritsma (VVD), dat hij vindt dat er serieus moet worden gekeken naar een coalitie met VVD, D66, CDA en JA21. Niet in de laatste plaats omdat die laatst genoemde zeven zetels in de Eerste Kamer heeft.

Kamp heeft eerder als verkenner en informateur bijgedragen aan de totstandkoming van Rutte II in 2012. Dat was een opvallend snelle formatie, mede gezien de uitslag van de verkiezingen destijds. Dit keer verwacht hij dat het iets langer duurt, maar noemt de inschatting van Jorritsma dat het voor de zomer moet lukken "reëel".

Corona-aanpak in verpleeghuizen is 'fout gegaan'

Inmiddels is Kamp al enkele jaren voorzitter van Actiz, de branchevereniging voor ouderenzorg waar ook de verpleeghuizen onder vallen. De huizen waar tijdens de eerste coronagolf bovengemiddeld veel mensen hun lot vonden. "Erg ingrijpend" noemt Kamp die periode en wijst erop dat ze nu vooral bezig zijn de schade zoveel mogelijk te beperken. Vooral via de vaccinaties.

Terugkijkend zegt Kamp: "Ik denk dat in het begin veel te weinig aandacht is gegeven aan de verpleeghuizen en de thuis- en wijkverpleging. Terwijl de problemen daar het grootst waren."

Waar wel veel aandacht naartoe ging waren de ziekenhuizen. Kamp heeft hier alle begrip voor, maar hij zegt: "Waarom er dan niet tegelijkertijd evenveel aandacht is uitgegaan naar de verpleeghuizen en de wijkverpleging, dat is mij nog niet duidelijk. Het is niet goed dat dat niet is gebeurd, voegt Kamp daaraantoe. Over verantwoordelijk minister Hugo de Jonge zegt hij: "Ik vind hem een toegewijde minister, alleen hier is het wel fout gegaan."

700.000 mensen nodig in ouderenzorg

Kamp zijn grootste zorg naar de toekomst voor de ouderenzorg ligt bij het tekort aan personeel. "Tussen nu en 2040 zien we een verdubbeling van de vraag naar ouderenzorg." Die verdubbeling komt neer op zo'n 700 duizend zorgmedewerkers.

'Zorgsalarissen moeten omhoog'

Zijn zorg wordt vergroot doordat de beroepsbevolking de komende jaren licht krimpt en ook het aantal potentiële mantelzorgers naar verhouding afneemt. "Nu is er al plek voor 50 duizend mensen om in de ouderenzorg te komen werken", vertelt Kamp.

Om het tij te keren, moeten volgens de oud VVD-minister onder meer de salarissen structureel omhoog. Moeten de administratieve lasten omlaag, en moet er meer persoonlijke aandacht voor medewerkers komen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie