Politiek

Hoe een witjassenlobby leidde tot gebrek aan labcapaciteit

AVROTROS
foto: ANP | Bart Maatfoto: ANP | Bart Maat
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een witjassenlobby leidde tot gebrek aan labcapaciteit

En ja hoor, daar was-ie weer, de sinds maart galmende roep om testen, testen, testen. Wat speelde er nu weer in deze episode van de zich voortslepende corona-soap? De wachttijden liepen op. Niet omdat de GGD's niet wat harder op hun pols konden blazen, maar omdat de laboratoria het niet aankonden.

Volgens een publicatie op Follow the Money zou de vergroting van die capaciteit zijn tegengehouden door arts-microbiologen in het OMT. Jort Kelder belt erover met SP-Kamerlid Maarten Hijink.


"Artsen die niet in loondienst zijn, proberen dus extra te verdienen aan de zorg. Dat is in principe een oud verhaal", zegt Hijink. Hij pleit ervoor dat artsen in loondienst komen. "Dan hebben ze niet meer al die perverse prikkels om voor het geld te kiezen in plaats van voor de beste zorg."

Vergroten testcapaciteit belabberd aangepakt

Maar wat Hijink vooral stoort, is dat het vergroten van de testcapaciteit zo belabberd is aangepakt dat we nu zitten met een beperkte labcapaciteit. "Testbeleid is de kern, de crux. Als dat niet werkt dan dondert het kaartenhuis in elkaar." Hij verwijt minister Hugo de Jonge dat hij te weinig de regie in handen heeft genomen.

De Socialistische Partij pleit daarmee wel indirect voor het binnenhalen van grote commerciƫle bedrijven. "Ik begrijp de angst van kleine ziekenhuislaboratoria om kapot geconcurreerd te worden. Maar de minister had natuurlijk gewoon moeten zeggen: wij zorgen ervoor dat jullie ook na de crisis nog een toekomst hebben. Die garantie geven wij jullie. Maar besef ook dat wij nu gewoon maximale capaciteit nodig hebben."

Ster advertentie
Ster advertentie