Politiek

Woensdag 6 mei nieuwe persconferentie van Rutte: komen er versoepelingen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Woensdag 6 mei nieuwe persconferentie van Rutte: komen er versoepelingen?

[NOS] Het kabinet geeft woensdag 6 mei om 19.00 uur weer een persconferentie over de coronapandemie. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge zullen bekend maken of en hoe de maatregelen worden versoepeld. De persconferentie is live te volgen via de NPO Radio 1-app en website.

Politiek commentator Joost Vullings in EenVandaag over de aankomende persconferentie van 6 mei

Video niet beschikbaar

In de vorige persconferentie van 21 april vertelde premier Rutte dat de meeste beperkingen tot 20 mei van kracht blijven. De weinige versoepelingen die toen werden aangekondigd, was onder meer het heropenen van de basisscholen, het speciaal basisonderwijs en de kinderopvang per 11 mei.

Verder kwam er ook meer ruimte voor kinderen om weer te sporten. Zij mogen sinds 28 april weer buiten trainen in teamverband.

Contactberoepen

Voor contactberoepen zoals masseur of kapper werden de bestaande maatregelen nog niet versoepeld. "De onzekerheid voor deze groepen zijn nog te groot. Dat zit vooral in de vraag of persoonlijke beschermingsmiddelen voor deze groep nuttig en nodig zijn", aldus Rutte tijdens de vorige persconferentie.

Maar Haagse bronnen spreken nu over een 'spoorboekje', dat duidelijk moet maken op welke termijn welke sector minder strenge regels kan verwachten. Dat zou betekenen dat horecaondernemers en contactberoepen zoals kappers mogelijk binnenkort hun zaak weer kunnen openen.

Er wordt wel een duidelijk voorbehoud gemaakt; iedereen moet zich aan de anderhalvemetersamenleving houden en mensen met klachten moeten thuisblijven. Ook mag het aantal coronapatiƫnten niet te sterk stijgen.

Het toekomstperspectief is bedoeld voor de komende maanden. Het kabinet houdt er namelijk rekening mee dat er voorlopig geen vaccin is en dat er daarom het komend jaar tot anderhalf jaar nog coronamaatregelen nodig zijn. Wel breekt er een nieuwe fase van voorzichtige versoepeling aan; er zal meer benadrukt worden wat er kan en minder wat er niet kan.

Geen exacte datum

In het spoorboekje worden voor de meeste sectoren nog geen exacte data genoemd, zo zeggen bronnen in Den Haag. Daar is het nog te vroeg voor. De kans is wel groot dat er een datum voor de opening van de kapsalons wordt genoemd, vanaf volgende week. Dat zal dan ook gelden voor de andere contactberoepen, zoals nagelstylisten en schoonheidsspecialisten. Wel moet de brancheorganisaties hier achter staan.

Horeca

Ook wordt mogelijk bekendgemaakt dat horecaondernemers hun terrassen vanaf 1 juni kunnen openen, zo ook de strandtenthouders. Vanaf die datum gaan naar alle waarschijnlijkheid ook de middelbare scholieren weer naar school.

Lees meer over het coronavirus in ons dossier.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie