Politiek

'Baudet wil geen grote partij, maar een culturele revolutie'

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Baudet wil geen grote partij, maar een culturele revolutie'

Thierry Baudet stuurt bewust aan op een zo klein mogelijke fractie. Dat zegt historicus Geerten Waling in WNL Opiniemakers. Forum voor Democratie staat in de peilingen nog maar op zeven zetels. "Zeven zetels zou hij helemaal prima vinden."

'Baudet wil geen grote partij, maar een culturele revolutie'

Andere koers

Baudet zou makkelijk meer stemmen kunnen trekken, denkt Waling. "Je merkt het in de verkiezingscampagnes, het ligt voor het oprapen. Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen is hij de grootste geworden door te roepen over de kosten van de klimaatmaatregelen. Dat was het enige wat hij hoefde te doen."

Toch ziet Waling dat Baudet voor een andere koers kiest. "Hij gaat eerder op een plein staan met de mensen van Viruswaanzin." Waling ziet de kritiek op die koers toenemen. "Binnen de partij zitten veel kritische geluiden nu. Je ziet het vandaag ook in de column van Rutger van den Noort, een prominent FVD-lid. Hij schrijft over waarom er geen lijsttrekkersverkiezing komt."

Culturele revolutie

De aantrekkingskracht van FVD is dat de partij een visie heeft, zegt Waling. "Dat was voor een bredere groep zo, ook de teleurgestelde VVD'ers, de Fortuynisten en de ondernemers. Veel jongeren vonden Thierry fantastisch en grappig. Ze spelen ook goed in op de internethumor, de meme-cultuur. Nu merk je dat hij zich steeds nauwer richt op een klein groepje mensen dat heel sceptisch is over het overheidsbeleid. Mijn theorie is dat hij geen grote partij wil, maar een culturele revolutie."

Ook de zomer- en winterscholen die de partij organiseert laten zien dat Baudet vooral een maatschappelijke beweging wil, zegt Waling. "Hij is jongeren aan het klaarstomen om de elite te vervangen. Dat heeft hij ook openlijk gezegd, dat verzin ik niet. Misschien moeten mensen hem meer serieus nemen. Hij wil geen politieke verandering, hij wil een maatschappelijke omwenteling. Daarom heeft hij het liefst een kleine fractie in de Tweede Kamer zonder gedoe, en daarbuiten een grote maatschappelijke beweging."

'Ik ben een oude vriend, maar inmiddels misschien een vijand'

Waling heeft zijn vermoedens niet aan Baudet voorgelegd. "Ik heb het niet bij hem gecheckt." Waling was meer dan tien jaar bevriend met Baudet. "Ik ben een oude vriend, maar inmiddels misschien voor hem een vijand. Maar dat is zijn eigen probleem. Ik ben columnist en beschouw het van buitenaf."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie