Politiek
EO

'Samenwerking met Baudet is onmogelijk vol te houden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Samenwerking met Baudet is onmogelijk vol te houden'

De breuk in Forum voor Democratie was 'onvermijdelijk'. Dat stelt journalist Harm Ede Botje, die samen met Mischa Cohen een boek uitbracht over Forum-leider Baudet. "Voor iedereen die samenwerkt met Thierry Baudet is het onmogelijk om dat vol te houden", aldus Ede Botje in Dit is de Dag. Baudet laat zich niet bijsturen, ondanks dat sommigen dat aanvankelijk wel hopen, zegt hij.

Volgens Ede Botje lijkt de breuk tussen Baudet en Kamerleden Van Haga, Ephraim en Smolders erg op een eerdere breuk binnen de partij, namelijk die met Henk Otten in 2019. "Ook toen waren er essays die zonder enig overleg naar buiten werd geslingerd, ook toen was er solistisch en grillig optreden van Baudet die geen tegenspraak duldde. Het is echt een patroon, wat je hier ziet."

Oudere generatie

Columnist Geerten Waling, die in zijn bijdragen aan Elsevier regelmatig over Forum schrijft, ziet het patroon ook. Er is volgens hem ook een patroon in het soort mensen dat ruzie krijgt met Baudet, zegt hij. "Het zijn niet voor niks de drie heren die eigenlijk de oudste van de fractie zijn. Je ziet dat iedereen behalve de jonkies, de ja-knikkers, dat iedereen weg is gelopen", aldus Waling.

In het Brabants Dagblad zei één van de drie afsplitsers, Hans Smolders, dat ze Baudet "niet konden beteugelen". "Daar zit toch weer precies hetzelfde in als die generaties die eerder zijn vertrokken. De gedachte is: wij kunnen Baudet op allerlei manieren sturen en onze politieke agenda mee uitvoeren, maar dat kan dus niet", zegt Ede Botje.

Waling snapt wel dat mensen het toch denken: "Dit is echt het gevoel wat je krijgt als Baudet weer charmant is, zijn excuses aanbiedt en zegt dat hij niet zo handig heeft geopereerd en het niet zo bedoeld heeft. Dat kan hij best een tijdje volhouden." De columnist vergelijkt Forum met een gletsjer waar steeds een brokje afbreekt.

Volgens Waling ziet Baudet geen onderscheid tussen zichzelf en de partij. "Hij wil ophef, hij wil een maatschappelijke revolutie, en hij ziet de partij als een verlengstuk van zichzelf. Dat hebben veel mensen te laat doorgehad."

Ster advertentie
Ster advertentie