Politiek

Dinsdag mogelijk nieuwe coronapersconferentie, kabinet kijkt eerst naar horeca en cultuursector

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dinsdag mogelijk nieuwe coronapersconferentie, kabinet kijkt eerst naar horeca en cultuursector

Het kabinet is hoopvol dat de horeca, de evenementen- en culturele sector snel open kunnen. Ook is er een kans dat er weer publiek bij sportwedstrijden wordt toegestaan. Maar zeker is het allerminst. In het NOS Radio 1 Journaal een bijdrage van politiek verslaggever Roel Bolsius.

Video niet beschikbaar

"Ik ga geen garanties geven", zei premier Rutte in het Tweede Kamerdebat over de recente coronaversoepelingen. "Het is nog te vroeg", zei ook minister Kuipers van Volksgezondheid. Volgende week dinsdag, op 25 januari, is er mogelijk een nieuwe persconferentie van Rutte en Kuipers, maar dat staat nog niet 100 procent vast.

Druk

De druk op het kabinet om de cafés, restaurants, bioscopen, musea en theaters weer te openen is groot. Niet alleen vanuit de samenleving en burgemeesters, maar ook vanuit de Tweede Kamer. Tijdens het coronadebat zeiden allerlei partijen het onbegrijpelijk te vinden dat de Ikea wel open mag en een theater niet.

Rutte voelt ook de druk, zei hij. Maar over de versoepeling is nu nog geen enkele voorspelling te doen. De gegevens over de recente versoepelingen vanaf zaterdag 15 januari - zoals de opening van het onderwijs, kappers en niet-essentiële winkels - ontbreken nog. Nu nemen de coronaopnamen in ziekenhuizen af, maar het is onzeker of deze lijn zich ook voortzet, benadrukte hij.

Advies

"Geen garanties dus. Maar de premier doet ook niet echt zijn best om de verwachtingen te temperen", aldus Bolsius. "Het kabinet wil pas over de versoepelingen besluiten na het advies van het OMT. Daarin verschilt Ernst Kuipers niet van zijn voorganger Hugo de Jonge", zegt Bolsius. "Het zal nog wel even duren voordat de samenleving volledig wordt geopend. Dinsdag besluit het kabinet welke versoepelingen nu al wel mogelijk zijn."

De deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) komen morgen nog bij elkaar en maandag zitten de meest betrokken ministers nog bij elkaar in het Catshuis.

r1jn coronadebat

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie