Politiek
KRO-NCRV

Rutte maandag bij Nieuwsuur: 'Geen voorgesprek of afspraken vooraf'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte maandag bij Nieuwsuur: 'Geen voorgesprek of afspraken vooraf'

Mark Rutte schuift deze maandagavond aan bij Nieuwsuur om te vertellen 'over de formatie, de gewenste nieuwe bestuurscultuur en zijn eigen rol daarin'. Hoofdredacteur Joost Oranje vertelt in het Mediaforum van Spraakmakers over hoe dat tot stand gekomen is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Het was bekend dat Rutte en de VVD naar een moment aan het zoeken waren om te spreken over de nieuwe bestuurscultuur. Maar nog niet waar en hoe hij dat zou doen", vertelt Oranje. "We zijn dus gewoon gaan bellen en hebben aangeboden het bij ons te doen."

'Geen afspraken gemaakt'

Los daarvan is er geen enkele afspraak gemaakt over de inhoud of vragen die gesteld gaan worden, zegt Oranje. Ook zal er geen voorgesprek plaatsvinden. "We mogen alles vragen. En Rutte heeft niet de vragen vooraf ontvangen."

Waarom Rutte voor Nieuwsuur koos "interesseert" de hoofdredacteur niet zoveel. Oranje ziet het als een kans om de demissionair premier te kunnen bevragen. "We doen dit iedere dag. Dit is ons werk. En Mariëlle Tweebeeke is er uitstekend toe geëquipeerd. Ze is een van de beste, zo niet de beste interviewer."

'Geen leuk gesprekje'

"Doorgaans kiezen ze niet voor Nieuwsuur, omdat ze weten dat het geen leuk gesprekje is", zegt de hoofdredacteur. Wel realiseert hij zich dat soms juist voor het programma gekozen wordt. "Om dat imago een beetje te versterken van: kijk eens wat ik nu durf. Dat is misschien met Rutte ook wel zo."

Op de gekozen volgorde van Rutte – eerst het interview, daarna pas de Kamer informeren – is de nodige kritiek. Maar ook daar heeft Oranje geen boodschap aan. "Dat zou toch de omgekeerde wereld zijn, als wij daarin zouden meegaan en Rutte zouden aanraden eerst naar de Kamer te gaan."

Het Mediaforum met Barbara Barend en Joost Oranje

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie