Politiek
KRO-NCRV

ChristenUnie: deze week debat over Afghanistan met Rutte

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ChristenUnie: deze week debat over Afghanistan met Rutte

Als het aan ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder ligt, staat Mark Rutte deze week nog in de plenaire zaal om samen met de verantwoordelijke ministers het evacuatiebeleid in Afghanistan te verdedigen. "Als blijkt dat de ministers dingen hebben verzaakt, hebben we een probleem", zegt Ceder bij 1 op 1.

Eigenlijk zou er morgen een commissiedebat over de voortgang van de evacuatie plaatsvinden, maar dat was te karig voor de ChristenUnie. "Wij vinden dat dit debat in de plenaire zaal gevoerd moet worden", vertelt Ceder aan presentator Sven Kockelmann. "Met alle drie verantwoordelijke bewindslieden én de minister-president."

Los van traagheid en verkeerde inschattingen op de verschillende ministeries, signaleerde Ceder de afgelopen weken namelijk ook een gebrek aan centrale regie. "Juist doordat de verantwoordelijkheden bij verschillende departementen liggen, was die wel hard nodig. Ik wil dan ook graag weten wanneer er een centraal overleg over de evacuatie tussen de verantwoordelijke bewindslieden heeft plaatsgevonden en welke rol Rutte daarin heeft gespeeld."

Kritische vragen

Voor alle drie de bewindslieden, ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken Ank Bijleveld en Sigrid Kaag en staatssecretaris Ankie Broekers Knol van Justitie en Veiligheid, heeft Ceder kritische vragen klaarliggen. "In voorgaande communicatie met het kabinet miste ik een gevoel van urgentie over de kwestie", verzucht hij. "Ik heb dan ook een breed gesteunde motie ingediend, die de manier waarop de Kamer over Afghanistan is geïnformeerd afkeurt."

Voor het weekend berichtte de Telegraaf over Afghaanse statushouders die vast zitten in het land, omdat ze tegen de regels in terug zijn gereisd naar het land van herkomst. "In de eerste instantie is het belangrijk om die mensen in veiligheid te brengen, maar het breken van de voorwaarden moet wel consequenties hebben voor de asielaanvraag", aldus Ceder.

Deze week nog

Wanneer het plenaire debat mét Mark Rutte in Vak K moet plaatsvinden? "Daar ga ik natuurlijk niet in mijn eentje over, maar wat de ChristenUnie betreft gebeurt dat deze week nog."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie