Politiek
KRO-NCRV

Hans de Boer: Als Rutte en Kaag gelijk eindigen 'toch een keer tijd voor een vrouw'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans de Boer: Als Rutte en Kaag gelijk eindigen 'toch een keer tijd voor een vrouw'

Zowel Sigrid Kaag (D66) en Mona Keijzer (CDA) hebben zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap en aangegeven premier te willen worden. Hans de Boer vindt dat de beste in het torentje moet zitten, maar in het theoretisch geval dat Rutte en Kaag op gelijke hoogte eindigen in de verkiezingen "dan wordt het een keer tijd voor een vrouw", zegt de VNO-NCW-voorzitter in Spraakmakers.

De Boer is blij dat beide dames zich kandidaat stellen als lijsttrekker: "het is een goede zaak voor de diversiteit." Aan een vrouwelijke premier zijn we statistisch gezien toe, maar normaal levert de grootste partij de premier en dat is voor D66 en CDA "een hele hijs". "Ze moeten een hele achterstand ten opzichte van de VVD goedmaken."

Sigrid Kaag

Van Sigrid Kaag weet De Boer het "vrijwel zeker" dat ze partijleider zal worden van D66. "Het is een goede vrouw, die de wereld goed kent en Nederland ook internationaal goed neerzet." In het theoretische geval dat D66 na de verkiezingen (bijna) net zo groot is als de VVD en gekozen moet worden, dan is Nederland volgens hem toe aan een vrouw voor het hoogste ambt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mona Keijzer

Mona Keijzer is ook "een hele uitstekende vrouw, maar met een ander profiel". De Boer verwacht niet dat zij de strijd met Hugo de Jonge om het lijsttrekkerschap gaat winnen. "Hij is veel op televisie geweest en ik merk dat hij in CDA-kringen veel draagvlak heeft."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Als De Boer moet voorspellen welke van de dames het lukt om lijsttrekker te worden, "dan gok ik op Sigrid Kaag."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie