Politiek
EO

Ook de PVV vindt dat arbeidsmigranten beter moeten worden behandeld

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook de PVV vindt dat arbeidsmigranten beter moeten worden behandeld

Van links tot rechts willen partijen meer rechten voor arbeidersmigranten, zelfs de PVV vindt dat. Maar ze allemaal een huis geven gaat te ver, zei PVV-Kamerlid Fleur Agema in Dit is de Dag. "De woningmarkt zit op slot, we hébben gewoon geen huizen."

Agema was als nummer 2 van de PVV uitgenodigd voor een Running Mate Debate in Dit is de Dag. Ook Christine Theunissen, de nummer 2 van de Partij voor de Dieren, en PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zaten aan tafel. Kuiken staat op 4 bij haar partij, maar de nummer 2 (Khadija Arib) doet geen debatten en de nummer 3 (Henk Nijboer) was verhinderd.

Schandalig

Kuiken vindt het "schandalig" hoe Nederland met haar arbeidsmigranten omgaat, zei ze in het debat. Dit gaat met name om mensen uit Midden- en Oost-Europa, zoals Polen. "Het is je verantwoordelijkheid om goed voor deze mensen te zorgen. Het zijn er minimaal 800.000!" zegt ze. "We maken ons druk om een heleboel zaken, maar hier kijken we weg."

Veel arbeidsmigranten leven onder slechte omstandigheden, bleek uit onderzoek van een commissie onder leiding van voormalig SP-leider Roemer, die op NPO Radio 1 zei dat mensen wonen 'in bezemkasten met schimmel op de muur'. Kuiken vindt dat werkgevers voor huisvesting moeten zorgen.

Agema vindt ook dat werkgevers goed voor de mensen moeten zorgen. "De mensen die hier onder erbarmelijke omstandigheden wonen, daar moeten werkgevers wat aan doen", vindt zij. Ze denkt dat het woningtekort opgelost had kunnen worden door het aantal 'MOE-landers' te beperken. De PVV wil met het invoeren van tewerkstellingsvergunningen de instroom van nieuwe Polen, Bulgaren en Roemenen in de toekomst tegengaan.

Pandemieën

In het debat werd ook gesproken over preventie bij pandemieën. De drie debaters waren het er alledrie over eens dat Nederland beter voorbereid moet zijn in de toekomst. Theunissen ziet vooral een oplossing in het anders omgaan met dieren. "Veel ziektes ontstaan door zoönose", zegt ze.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie