Politiek
EO

'Parlement moet nu terugkomen van reces, anders zijn ze geen knip voor de neus waard'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Parlement moet nu terugkomen van reces, anders zijn ze geen knip voor de neus waard'

De Tweede Kamer moet deze week terugkomen van reces om te werken aan een coronawet, zegt hoogleraar Recht en Samenleving Jan Brouwer in Dit is de Dag. "Als ze het belang van zo’n wet niet inzien, zijn ze geen knip voor de neus waard", vindt hij.

Brouwer: "Het gaat nota bene over de Nederlandse volksgezondheid en de Nederlandse economie. We staan aan de vooravond van één van de belangrijkste besluiten die we kunnen nemen. Doe dat op tijd, zodat niemand je iets kan verwijten. Daarvoor ben je gekozen."

PvdA-leider Lodewijk Asscher is het eens met Brouwer. Asscher laat weten zo snel mogelijk een Kamerdebat te willen.

Video niet beschikbaar

Aboutaleb

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam verweet rechtsgeleerden deze week in Op1 dat zij leven in een 'laboratoriumwerkelijkheid' en dat hij hoe dan ook de mondkapjesplicht gaat invoeren. Brouwer is het hartgrondig met hem oneens. "We krijgen woensdag de gekke situatie dat wij moeten luisteren naar zijn noodverordening, terwijl hij zich juist moet houden aan de grondwet. Daar heeft hij nota bene een eed van trouw over afgelegd. Het is een heel inconsistente redenering."

Brouwer: "We hebben zo vaak andere landen verweten dat ze inconstitutioneel zijn. We moeten zorgen dat we een rechtstaat blijven. Hoofdregel één is dat de overheid zich aan zijn eigen gecreëerde regels houdt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie