Politiek
BNNVARA

NAVO-top: heeft Erdogan een dubbele agenda?

foto: Wikimedia Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. NAVO-top: heeft Erdogan een dubbele agenda?

Vandaag begint een belangrijke NAVO-top in Brussel. President Erdogan van Turkije speelt een cruciale rol in de Oekraïneoorlog. In Vroeg! wordt er uitgebreid gepraat over de NAVO-top en de positie van Turkije samen met Nienke van Heukelingen. Zij is onderzoeker bij instituut Clingendael en gespecialiseerd in Turkije.

Dat de NAVO bij elkaar komt is “een historische ontmoeting”, volgens Van Heukelingen. Het is een cruciaal moment in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, nu samen komen is belangrijk om eensgezindheid te laten zien bevestigd ze. Turkije heeft een bijzondere positie in deze situatie. Enerzijds steunen ze Oekraïne, maar anderzijds proberen ze Rusland zo min mogelijk tegen het hoofd te stoten.

De band tussen Turkije en Nederland is niet altijd even sterk geweest, maar president Rutte is afgelopen dinsdag groots ontvangen toen hij op bezoek ging in Turkije. De laatste keer dat Rutte een bezoek bracht aan Turkije is in 2013. Volgens Van Heukelingen ziet Erdogan het bezoek van Rutte als een bevestiging dat Nederland hem bevestigt in de rol als bemiddelaar tussen Oekraïne en Rusland.

Erdogan zou graag toestemming hebben van alle wereldleiders om officieel de rol van bemiddelaar te krijgen. Hij kiest geen een kant in het conflict. Hij levert drones aan Oekraïne, maar hij zet geen sancties in tegen Rusland en houdt bijvoorbeeld het luchtruim open. Van Heukelingen voorspelt dat hoe verder de oorlog vordert, hoe lastiger het voor Turkije zal worden om deze middenpositie te behouden.

Turkse binnenlandse politiek

Het is een kans om de relatie met het Westen te verbeteren voor Erdogan. Echter kan het ook een manier zijn om de ogen weg te houden van de Turkse binnenlandse politiek, want Erdogan doet het niet goed in de peilingen. De positie die hij inneemt tussen Rusland en Oekraïne laat hem wel stijgen in de peilingen, maar de kans is groot dat hij na 19 jaar zijn positie zal moeten opgeven. Een van de adviseurs heeft al gezegd niet direct op te stappen als ze de verkiezingen niet winnen. “Ik ben daar wel huiverig voor” zegt Van Heukelingen. Het zal er namelijk voor zorgen dat de spanningen verder stijgen in Turkije.

Een bemiddelaar zou onafhankelijk moeten zijn, maar dat is hij in deze oorlog niet volgens Van Heukelingen. Turkije is het enige NAVO-lid dat een werkbare band heeft met Rusland en ook een goede band heeft met Oekraïne. Ze vraagt zich af hoe onafhankelijk Erdogan kan zijn als bemiddelaar, want er staat voor Turkije veel op het spel. Wanneer de situatie verder escaleert kan Erdogan geforceerd worden om een kant te kiezen, “en dat kan hij eigenlijk dus niet” aldus Van Heukelingen.

Luister het gesprek in de Vroeg! podcast.

24-3 Waarom Erdogan wil bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie