Politiek
AVROTROS

Nieuwe Jortcast: Pak die rijke stinkerds eens aan!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe Jortcast: Pak die rijke stinkerds eens aan!

"We moeten de rijke particulieren pakken!", aldus Jort Kelder in de nieuwste Jortcast. Een opvallend links standpunt van uw doorgaans rechtse presentator. In de Jortcast spreekt hij met hoogleraar Belastingrecht Jan Vleggeert (Universiteit Leiden) over de onthullingen uit de Pandora Papers.

De Jortcast beluister je hieronder, of in je favoriete podcastapp:

#374 - Pak die rijke stinkerds! - De Jortcast

De Pandora Papers zijn het resultaat van onderzoek van journalisten over de hele wereld, naar de gelekte administratie van veertien advieskantoren die bedrijven opzetten en beheren in belastingparadijzen.

'Hoekstra liep tegen het lampje'

Tussen al die documenten dook ook de naam van demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra op. "Tja, die liep tegen het lampje", aldus Jort. "Maar een heel klein lampje, eerlijk gezegd. De constructie van Hoekstra had iets sneus: het ging om 26500 euro, waar hebben we het dan over? En de winst heeft-ie aan een kankerdoel geschonken." Vleggeert: "Ja, en Hoekstra is er vier jaar geleden al uitgestapt. Om hem daar nu zo hard op aan te vallen, dat vind ik wel weer overdreven."

Toch is Vleggeert "op zich blij met dit soort onthullingen". "Het vestigt de aandacht op belastingontwijking. Je ziet ook dat soortgelijke vondsten - zoals de Panama Papers - vaak de aanleiding vormen om tot nieuwe regels te komen."

Volgens Jort is het hoog tijd voor "totale fiscale transparantie" zodat rijke stinkerds niet meer zomaar allerlei belastingtrucjes kunnen uithalen...

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie