Politiek

‘Nieuwe landbouwminister moet aan eind van carrière zitten en geen afbreukrisico vrezen’

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Nieuwe landbouwminister moet aan eind van carrière zitten en geen afbreukrisico vrezen’

Een nieuwe landbouwminister moet iemand zijn die "aan het eind van zijn carrière zit", stelt Peter van Keulen, oprichter van lobbyadviesbureau Public Matters. "En het moet iemand zijn met gezag die aardig wordt gevonden, geduldig kan zijn, af en toe met de vuist op tafel kan slaan", zegt hij in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "Iemand die wat vrijelijk is, met alle risico's van dien. Want het beleid gaat electoraal heel veel stemmen kosten, hoe goed je het ook doet."

‘Nieuwe landbouwminister moet aan eind van carrière zitten en geen afbreukrisico vrezen’

Oud-minister van Landbouw Cees Veerman (CDA), ook te gast in Haagse Lobby, vult aan: "Je moet het durven, en je moet geen afbreukrisico vrezen." Van Keulen tipt prominent D66-lid Wiebe Draijer, oud-bestuursvoorzitter van de Rabobank. Ook Veerman vindt dat geen slechte keuze.

Geen CDA'er als landbouwminister?

In het nieuwe kabinet komen er twee ministers op het landbouwdepartement. Een minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en een minister voor Stikstof en Natuur. Volgens de laatste geruchten zou het CDA, de partij die al jaren voor de boeren en het platteland opkomt, geen van deze posities gaan bekleden.

Een slecht idee, vindt Veerman. "Wij zijn in het verleden verantwoordelijk geweest voor de landbouw zoals die zich heeft ontwikkeld", zegt de CDA-prominent. "Het zijn onze mensen, ik voel dat nog steeds zo. Dan moeten wij ook de verantwoordelijkheid nemen om het in andere banen te leiden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie