Politiek
BNNVARA

Bestuur 50PLUS dreigt met aangifte tegen eigen fractievoorzitter Van Brenk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bestuur 50PLUS dreigt met aangifte tegen eigen fractievoorzitter Van Brenk

Het bestuur van 50Plus, onder leiding van Geert Dales, eist een rectificatie van fractievoorzitter Corrie van Brenk. Van Brenk heeft volgens het bestuur smadelijke en onjuiste uitspraken gedaan. Het bestuur wil nu dat Van Brenk deze rectificeert in de media, dat maakte politiek redacteur Peter Kee bekend in De Nieuws BV.

In de brief stelt het bestuur een ultimatum. Als Van Brenk haar uitspraken niet heeft teruggenomen voor 7 mei 12.00 uur, dan onderneemt het bestuur vervolgstappen. Een aangifte wordt daarbij niet uitgesloten, zo is te lezen. Het gaat om enkele uitspraken die Van Brenk deed bij het radioprogramma Haagse Lobby van WNL. Zo zegt Van Brenk dat het partijbestuur inmiddels demissionair is, maar nog wel bezig is "de kas van 50-plus te plunderen".

Vanavond zit Corrie van Brenk bij de talkshow Op1. Politiek redacteur Peter Kee, die de brief van het bestuur in handen kreeg, verwacht niet dat Corrie van Brenk daar haar woorden intrekt.

Onvrede binnen de partij

De ruzie binnen 50Plus duurt al een tijdje voort. Daarbij staan partijvoorzitter Geert Dales en kersverse fractievoorzitter Corrie van Brenk lijnrecht tegenover elkaar. Die ruzie begon met onvrede over de voorzitter Geert Dales. Bijna een maand geleden lieten provinciebesturen weten geen vertrouwen meer te hebben in Dales.

Twee weken later, halverwege april, zeiden ook de Eerste en Tweede Kamerfractie van de partij het vertrouwen in Geert Dales op. Alleen voormalig fractievoorzitter Henk Krol bleef Dales al die tijd steunen.

De voortdurende ruzie leidde tot het opstappen van het voltallige bestuur van 50Plus. Een nieuw bestuur moet binnenkort worden gekozen. Ook Henk Krol besloot te vertrekken. Krol maakte afgelopen weekend bekend zijn eigen partij te beginnen: Partij voor de Toekomst.

Samen met afgesplitst Kamerlid Femke-Merel van Kooten gaat hij met deze nieuwe partij verder in de Tweede Kamer en neemt daarbij zijn zetel van 50Plus mee.

De overgebleven Kamerleden hebben nu nog een bestuursvoorzitter die zij niet kunnen luchten of zien. De verhoudingen staan dus continue op scherp en men is er niet vies van met modder te gooien. Na de afsplitsing van Krol noemden de overgebleven Kamerleden hem onder meer een zetelrover en deden zij meerdere uitspraken in de media over het bestuur dat er voor nu nog zit.

Kee & Van Jole over ruziënde partijtjes

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie