Politiek
WNL

Geert Dales komt met boek over teloorgang 50Plus

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geert Dales komt met boek over teloorgang 50Plus

Geert Dales gaat een boek uitbrengen over de chaos bij 50Plus. Getiteld: 10 zetels: Hoe corona 50Plus de das omdeed. Dat maakt de scheidend voorzitter van 50Plus bekend in WNL Haagse Lobby vandaag. Wat er rondom 50Plus gebeurd is namelijk "zo uniek in de parlementaire geschiedenis dat dat moet worden vastgelegd en verslagen", aldus Dales.

Volgens Dales is het van belang dat mensen kennis nemen van de gebeurtenissen in de partij. “En dus ook kunnen nadenken wat dit betekent voor de verdere ontwikkeling van de parlementaire democratie, en vooral ook van het stelsel van politieke partijen wat we in dit land hebben”, vertelt de omstreden voorzitter van de ouderenpartij. Het boek moet nog geschreven worden, maar volgens Dales moet dat snel lukken. In november ligt het boek in de boekenwinkels, uitgegeven door Prometheus.

‘Nooit eerder vertoond’

Volgens Dales is het nog nooit eerder vertoond dat een partijleider (Henk Krol) en fractievoorzitter in de Tweede Kamer, vertrekt uit zijn eigen partij. “En dat in die partij andere leden van zijn eigen Tweede Kamerfractie, alsmede van de Eerste Kamerfractie en nog een aantal zogenaamde afdelingsvoorzitters, een soort opstand zijn begonnen in no-time tegen het hele partijbestuur, en de hele boel daar in een paar maanden tijd in elkaar dondert. Dat is volgens mij nog nooit vertoond, en dat moet nog eens goed geanalyseerd worden.”

Geen afrekening

En dat gaat het boek volgens Dales zijn: een analyse, geen boek waar hij afrekent met deze of gene. Er wordt verteld wat er zoal gebeurd is, maar het hoofddoel van het boek is om men te laten nadenken. “Over wat dit nou betekent voor de partijpolitiek in Nederland, hoe wij verder moeten met het systeem van politieke partijen. Daar zit toch langzamerhand wel een gekke kant aan”, vindt de voorzitter. “Misschien moeten we het naar een ander systeem brengen. Ik wil er een serieus, politiek boek van maken waar de lezers wat aan hebben. Maar uiteraard zal er stilgestaan worden met wat er gebeurd is.”

Toch zullen er een aantal mensen zijn die minder blij zijn met het boek. “Er zullen ook wel een paar mensen zijn die straks als het boek klaar is een beetje gaan piepen, omdat ze niet allemaal even gunstig in het daglicht komen te staan”, voorspelt hij. “Maar goed het is heel simpel: wie zich integer en conservatief heeft opgesteld, die zal er goed vanaf komen. En voor wie het anders is, die zal er een beetje minder goed vanaf komen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie