Politiek

Baudet wil weer partijleider worden, meerderheid bestuur wil hem weg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Baudet wil weer partijleider worden, meerderheid bestuur wil hem weg

[NOS] Thierry Baudet wil toch weer partijleider voor Forum voor Democratie worden. In een video op het Twitter-account van de partij kondigt hij aan dat hij leiderschapsverkiezingen uitschrijft waarin alle leden hun mening kunnen geven over de toekomst van Forum. Volgens het partijbestuur was dit een eenmansactie, zij hebben Baudet gevraagd uit het partijbestuur te treden.

"Ik treed opnieuw in de spotlights", zegt hij. "Op 30 november en 1 december kunnen de leden kenbaar maken of ze mij terug willen." Hij gaat zelf zorgen voor de digitale infrastructuur om zo'n ledenraadpleging mogelijk te maken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Afgelopen maandag stapte Baudet juist op als lijsttrekker en politiek leider van zijn beweging. In zijn verklaring zegt hij dat die stap voor rust in de partij had moeten zorgen. "Maar dat is niet gebeurd. De ziel van de partij dreigt verloren te gaan." Hij wijst erop dat prominente leden als Theo Hiddema en Paul Cliteur zijn opgestapt en dat veel mensen hun lidmaatschap opzeggen.

Baudet trad gisteren ook terug als voorzitter van de partij, maar zit nog wel in het bestuur. Een woordvoerder van Forum, die tot twee dagen geleden vooral voor Baudet werkte, is verrast door de mededeling van vandaag. Volgens hem is er in het partijbestuur niet over gesproken en gaat het waarschijnlijk om een eenmansactie van Baudet. Maar ook voor hem is het op dit moment moeilijk om mensen binnen de partij aan de lijn te krijgen.

Annabel Nanninga, Eerste Kamerlid voor Forum, eiste gisteren in een harde aanval dat Baudet helemaal uit het bestuur en van de lijst van Forum verdwijnt. Als dat niet gebeurt, zal ze haar lidmaatschap opzeggen. Ze riep partijgenoten op haar te steunen.

Baudet reageert op chaos

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie