Politiek
AVROTROS

PvdA wil dat er een maximum komt in huurverhoging vrije sector: 'Woningnood mag geen verdienmodel zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA wil dat er een maximum komt in huurverhoging vrije sector: 'Woningnood mag geen verdienmodel zijn'

De huren in de vrije sector kunnen op dit moment onbeperkt worden verhoogd. Door de hoge woningnood stijgen deze soms met wel tientallen procenten. Met een initiatiefwet wil de PvdA daar een eind aan maken. "Wonen is een grondrecht, dat moeten we als overheid beschermen en dit kabinet doet daar echt veel te weinig aan", zegt Henk Nijboer bij Radio EenVandaag.

De woningnood zorgt ervoor de dat huurprijzen stijgen. In de grote steden gebeurde dat met gemiddeld 8 procent per jaar. In Rotterdam stegen de huren in 2018 met ruim 14 procent.

Financiële problemen door de huur

Volgens de PvdA maken huisjesmelkers misbruik van de woningnood. "Ze vragen woekerhuren die mensen niet meer kunnen opbrengen", zegt Kamerlid Henk Nijboer, die de initiatiefwet indient. "Steeds meer mensen komen in de financiële problemen omdat ze meer dan de helft van wat ze verdienen aan huur kwijt zijn."

'Wonen is een grondrecht'

Op dit moment zijn woningeigenaren vrij om de huur te vragen die ze willen. In de huidige wet staat dat de huur 'marktconform' moet zijn, maar door de hoge woningnood komt de huurstijging soms in een jaar op wel honderden euro's.

Met de nieuwe wet wil de PvdA regelen dat huren in de vrije sector met nog maar maximaal 1 procent boven de inflatie kunnen stijgen. "Ik vind dat de woningnood geen verdienmodel mag worden van beleggers. Wonen is een grondrecht, dat moeten we als overheid beschermen en dit kabinet doet daar echt veel te weinig aan."

Goede hoop op steun

Nijboer heeft goede hoop dat regeringspartijen CDA en ChristenUnie zijn wetsvoorstel steunen. "Ik denk dat die partijen zien dat die torenhoge huren ook voor de middeninkomens niet meer op te brengen zijn." Als het aan de PvdA ligt gaat de nieuwe wet op 1 januari volgend jaar in.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie