Politiek
WNL

Oud-fractievoorzitter VVD Dijkhoff begrijpt partijbesluit: 'Het is even aan anderen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-fractievoorzitter VVD Dijkhoff begrijpt partijbesluit: 'Het is even aan anderen'

Oud-fractievoorzitter van de VVD Klaas Dijkhoff begrijpt de keuze van de VVD om niet in een kabinet te stappen. Hij vindt dat de partij "nogal een tik heeft gehad" en stelt dat je na deze nederlaag niet zomaar kunt zeggen: "Wanneer kunnen we weer regeren en ministers leveren?", zegt hij in Sven op 1.

Dijkhoff denkt dat er genoeg opties zijn om op een andere manier met elkaar samen te werken en "het mogelijk te maken dat er goed beleid komt zonder dat je zelf weer op het pluche gaat zitten". De oud-fractievoorzitter stelt dat de PVV, NSC en BBB prima met elkaar aan de slag kunnen, zelfs terwijl het drie nieuw regerende partijen zullen zijn.

"Ervaring doe je alleen maar op door het te gaan doen. Ik denk dat je als partij een verhouding hebt tot de kiezer, die is het belangrijkst. Daarna is dat het landsbelang. Je hoeft niet per se in een kabinet te zitten en ministers te leveren op die plekken om een constructieve bijdrage te leveren aan het bestuur", benadrukt hij.

Hij vindt het niet gek dat de VVD even pas op de plaats maakt, nadat de partij tien zetels inleverde. "Tot een week geleden gaf zowat elke politieke stroming aan dat naast dat ze zelf niet van de VVD waren, de VVD ook moest bezinnen op de rol en de bestuurscultuur. Dan vind ik het best een logische als de kiezer in grote getalen zegt: 'het is even aan anderen."

"Samenwerken in een meer bescheiden rol is dan gepast", zegt Dijkgraaf.

Luister deze uitzending van Sven op 1 terug als podcast. - Sven op 1

'Kabinet ondersteunen zonder kabinetsleden'

Volgens Dijkhoff is het voor een volgend kabinet ook goed om samen te werken met oppositiepartijen, zoals de VVD in zijn periode volgens hem deed. "Dat was ook een gezonde manier van samenwerken, omdat je het dan niet op alles eens hoeft te zijn, maar wel op belangrijke punten."

Uit de peilingen tijdens de campagneperiode bleek dat 84 procent van de achterban van de VVD het best zag zitten als de partij in een coalitie zou komen met de PVV, NSC en BBB. Volgens Dijkgraaf kan de VVD de wens van de kiezers ook in een gedoogconstructie beantwoorden, zoals de PVV deed in Rutte I. Die partij leverde toen geen bewindspersonen, maar deed wel mee. "In die zin kun je ook een kabinet ondersteunen als je zelf geen kabinetsleden levert."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie