Politiek

Amerika Update: Trump en Biden verscheuren Nederlandse vriendschap

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerika Update: Trump en Biden verscheuren Nederlandse vriendschap

Op NPO Radio 1 hoor je elke dag twee keer een update over de Amerikaanse verkiezingen, de Amerika Update. Ilan Hoekstra praat je helemaal bij over het land van de 'stars and stripes', maar vooral het land van Joe Biden en Donald Trump.

In de eerste update in het programma Spraakmakers gaat het onder meer over schrijver Pieter Uittenbogaard, die te gast is in het programma Zwarte Prietpraat die een boek heeft geschreven over Detroit. Tijdens de vorige verkiezingen in 2016 gaan veel minder zwarte kiezers naar de stembus, omdat ze weinig voelen voor de democratische kandidaat Clinton op dat moment. Uiteindelijk gaat de staat Michigan, waar Detroit in ligt, mede door dat stemgedrag naar de Republikeinen. De Amerikaanse verkiezingen liggen soms zo dicht bij elkaar dat de stemmen in één stad het verschil kunnen maken.

Update 1 in Spraakmakers:

In de middaguitzending van Stax & Toine gaat het over journalist Roderick Veelo die te gast is bij De Perstribune. Hij vertelt hoe hij de verkiezingsoverwinning gunt aan Donald Trump en hoe hij daardoor een vriendschap kwijt is. De Amerikaanse opa van Ilan Hoekstra vertelt vervolgens dat hij zelf goed bevriend is met een Trump-stemmer, terwijl hij zelf op de Democraten stemt. "Want vriendschap heeft niets met verkiezingen te maken."

Update 2 in Stax & Toine

De volgende Amerika Update is dinsdagochtend, bij Spraakmakers (09.30-11.30 uur).

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie