Politiek
KRO-NCRV

'Degene die zijn trekker het meest dwars zet op de A12, zit aan de hoofdonderhandelingstafel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Degene die zijn trekker het meest dwars zet op de A12, zit aan de hoofdonderhandelingstafel'

"Bij elke onderhandeling geldt: laat je tijdsdruk zo min mogelijk zien, en laat vooral niet merken dat je dicht bij je deadline zit. Maar hier was van het begin af aan duidelijk waar de eindpunten lagen." Dat zegt onderhandelexpert Maarten van Rossum over het onderhandelingsproces bij het uitblijvende landbouwakkoord, bij Spraakmakers.

Na bijna 24 uur overleggen wisten het kabinet en boerenorganisaties niet te komen tot een landbouwakkoord.

Bij Stand.nl de stelling: 'Er mogen te veel partijen meepraten over het landbouwakkoord'

"Er spelen hier verschillende dingen", zegt Van Rossum. "Het is een transitieproces waarbij de landbouw er anders uit zal gaan zien, en hoe gaat dat gebeuren? Dit, tegen de achtergrond van een verstoord vertrouwen, niet alleen tussen boeren en overheid, maar ook tussen boeren onderling. Dat vertrouwen moet je herstellen en de vraag is of je daar tijd voor hebt."

Van Rossum benoemt "de basisregel binnen het onderhandelen: accepteer geen tijdsdruk." De onderhandelexpert stelt dat bij deze onderhandelingen van het begin af al duidelijk was waar de eindpunten lagen. De opmerkingen van landbouwminister Adema, die regelmatig zei dat hij voor Hemelvaartsdag een akkoord wilde hebben, vindt Van Rossum niet sterk voor een onderhandelingspositie. "Alle partijen aan de onderhandelingstafels weten daarmee dat ze dan in elk tot Hemelvaartsdag hebben om uit te stellen, want hij heeft zichzelf opgelegd dat hij dán moet leveren."

Ondanks de veelgehoorde kritiek over de verschillende bijtafels waaraan de verschillende partijen praten, onderstreept Van Rossum het belang van deze onderhandelingstafels. "Hier worden ook de kringgesprekken gehouden om het vertrouwen te herstellen, en daar zit wel een organisatie in. De hoofdtafel heeft een aantal mensen die rapporteren uit die bijtafels." Tegelijk stelt Van Rossum: "Ik grap weleens ‘degene die zijn trekker het meest dwars weet te zetten op de A12, heeft een plekje aan de hoofdtafel verdiend."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie