Politiek
WNL

Burgemeester Dijsselbloem: 'Demissionair kabinet moet nu investeren in vestigingsklimaat ASML'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Dijsselbloem: 'Demissionair kabinet moet nu investeren in vestigingsklimaat ASML'

De Eindhovense burgemeester Jeroen Dijsselbloem roept het demissionaire kabinet op om acuut actie te ondernemen om een vertrek van chipmachinefabrikant ASML uit Nederland te voorkomen. "Het economisch effect straalt ver buiten deze regio uit", zegt de burgervader in Sven op 1.

ASML dreigt de regio Eindhoven te verlaten en in te ruilen voor het buitenland. Het bedrijf ziet zich daartoe genoodzaakt als uitbreiding in Nederland onmogelijk is. Vanwege de demissionaire status kan het kabinet niet de investeringen doen die nodig zijn om ASML in Nederland te houden.

"Ik denk dat een demissionair kabinet gewoon moet doen wat nodig is in het landsbelang. Dus ook dit, maar wel met open vizier naar de partijen die op dit moment aan het onderhandelen zijn en die mogelijk het nieuwe kabinet gaan vormen", zegt Dijsselbloem. "Je kunt niet heel Nederland lang - zeker als het om urgente kwesties gaat - op slot zetten."

Ondanks de demissionaire status van het huidige kabinet, moet er acuut actie worden ondernomen, benadrukt de burgervader. "Dan zal het demissionaire kabinet ook in contact moeten treden met de formatietafel, het daar neer moeten leggen op enig moment en moeten zeggen: Beste mensen, we staan voor een urgent vraagstuk. Dit kan niet een half jaar wachten, of ik weet niet hoelang de formatie nog duurt. Dus weet dat wij dit nu doen. Ik vraag om steun en ruimte daarvoor."

Jeroen Dijsselbloem (burgemeester Eindhoven): 'Kabinet moet voor de zomer actie ondernemen om ASML in Nederland te houden' (12 maart 2024) - Sven op 1

Economisch effect voor heel Nederland

Dijsselbloem vertelt dat tussen de vijf en acht miljard euro nodig is voor de regio om de uitbreiding van ASML mogelijk te maken. Hij rekent voor de zomer op in ieder geval de toezegging van het demissionaire kabinet. "Ik denk dat ASML gewoon moet weten: als wij deze uitbreiding hier nu gaan realiseren in Nederland, kan dat dan eigenlijk of loopt dat aan alle kanten vast? Kunnen wij dan nog kenniswerkers laten komen? Dit gaat over absolute topopgeleide gepromoveerde natuurkundigen uit de hele wereld."

De baten van ASML wegen op tegen de lasten, stelt Dijsselbloem. "ASML heeft wereldwijd zo'n veertigduizend mensen in dienst. De helft daarvan werkt in deze regio rond Eindhoven. Afgeleid daarvan ook nog ongeveer drie keer zoveel in de maakindustrie die allemaal onderdelen leveren voor de ingewikkelde machines van ASML."

Hij vervolgt: "Zij willen nu verdubbelen. Dat economisch effect straalt ver buiten deze regio uit. Dus dit gaat niet zomaar over een paar kantoorbanen of de juridische constructie over waar het hoofdkantoor komt te staan. Dit gaat over reële bedrijvigheid in een van de belangrijkste economische sectoren van dit moment en van de toekomst."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie