Politiek
KRO-NCRV

'Forum voor Democratie ís Thierry Baudet, dat is een probleem voor de partij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Forum voor Democratie ís Thierry Baudet, dat is een probleem voor de partij'

De partijtop van Forum voor Democratie komt bij elkaar om te kijken hoe ze verder moeten nu Thierry Baudet aankondigde zich terug te trekken als lijsttrekker en partijleider en dinsdag bekend werd dat Baudet ook stopt als partijvoorzitter. Kan de partij wel zonder Baudet? "Forum voor Democratie ís Thierry Baudet, dat is een probleem voor de partij", zegt politiek journalist Kees Boonman in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Als er plek zou zijn voor een inhoudelijk Forum voor Democratie op dat politieke landschap - behoorlijk rechts en kritisch over klimaat, migratie, Europa - dan kan die partij wat worden", denkt Boonman. "Maar Forum voor Democratie ís Thierry Baudet. Het had ook anders kunnen heten, als Baudet maar nummer één was. Dat is ook het grote probleem voor deze partij en dat zal uiteindelijk kunnen leiden tot de erosie van die partij."

"Het publiek had het niet over Forum voor Democratie, maar over Thierry. Ik ben wel eens op bijeenkomsten geweest en het draaide om hem", gaat Boonman verder. Boonman vindt niet dat daar veel verandering in gekomen is met de komst van meer ervaren politici bij de partij. "Er zitten kwalitatief goede mensen in de Eerste Kamer, in ieder geval mensen die boeken gelezen hebben en die hun contra-standpunt tegen de mainstream politieke koers goed kunnen verwoorden. Maar bij verkiezingen gaat het wel om de nummer één en als die er niet is of geen goede of een vage, dan maken al die nummers erna niet meer uit."

Baudet zei in een video op Twitter zich terug te trekken na de onrust in zijn partij over de jongerenafdeling JFvD. Die is in opspraak omdat er opnieuw antisemitisch en homofoob app-verkeer is uitgelekt tussen leden van de jongerentak.

'Baudet zal de partij verlaten'

Ronald Sorënsen, lid van Forum en voormalig senator PVV en voormalig fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, denkt dat Baudet uiteindelijk de partij zal verlaten. "Na de verkiezingen. Hij is bekend, zal stemmen trekken, staat achter de partijideologie en weet dat er iets moet veranderen in Nederland. Daar doet hij alles voor en daar offert hij zichzelf voor op."

"Wat mij betreft had het niet op deze manier gehoeven", zegt Sorënsen. "Als je de ene fout op de andere stapelt, wat hij helaas deed, en de kritiek van binnen naar buiten komt, snap ik dat hij denkt 'bekijk het verder maar'." Sorënsen denkt dat Joost Eerdmans een grote kans maakt als opvolger. "En anders Annabel [Nanninga]." Het AD meldt dinsdag dat Eerdmans voor het lijsttrekkerschap gaat.

Met of zonder Baudet

Oud-lid van de partij Harry de Laat vertelt dat hij lid werd om het gedachtegoed van de partij en niet om Baudet. "Ik zag Baudet al voor Forum opgericht werd een keer optreden en hoorde hem verstandige dingen roepen. Ik hoopte op opschudding in onze verouderde democratie, het is 2020."

Voor De Laat was de commotie rondom het vertrek van medeoprichter Henk Otten reden om zich uit te schrijven als lid. "En als ik nu kijk naar de kant die Baudet kiest in het coronadebat, daar kan ik me niet mee vereenzelvigen." Een goede opvolger voor Baudet ziet De Waard niet zo snel binnen de partij. "Wybren van Haga en Joost Eerdmans, daar gaat het dan over, maar dat zijn ook niet de goede kandidaten."

John Hogervorst is lid van de partij en blijft stemmen op de FvD, met of zonder Baudet. "Ik kies een partij op inhoud en niet om de mensen. Het blijven uiteindelijk ook mensen die fouten maken."

Stand.nl: Forum voor Democratie is beter af zonder Baudet

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie