Politiek
KRO-NCRV

Opstelling Mark Rutte: 'Hij ziet politiek als een spel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opstelling Mark Rutte: 'Hij ziet politiek als een spel'

Het kabinet Rutte IV wankelt nog altijd. Zou een kabinetsval een ramp zijn voor het land? Politiek-commentator Kees Boonman denkt van niet. "Ik denk dat het wel eens een bevrijding zou kunnen zijn", zegt hij bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Kees Boonman denkt dat de veranderende opstelling van Rutte in het asieldossier een politieke strategie is. "Rutte leest veel biografieën over het politiek handwerk. Soms heb ik het idee dat hij politiek als een spel ziet."

De voorstelling van Rutte

Boonman stond als politiek commentator tot diep in de nacht op het Binnenhof te wachten op nieuws. Terwijl de ene na de andere minister vermoeid en getormenteerd de ministerraad verlaat, is de houding van Rutte anders. "Vlak voordat hij de deur ingaat zegt hij tegen mij en een andere journalist: Leuk dat je er bent." Na afloop: "Dat jullie er nog allemaal zijn?!”

Volgens Boonman lijkt het alsof Rutte de kabinetscrisis als een "voorstelling" ziet. "Daar zit iets zorgelijks in. Iets onverantwoordelijks", zegt Boonman die de premier al jaren van dichtbij volgt. Volgens hem zou een kabinetsval dan ook geen ramp zijn. "Er moet toch met die twintig miljoen mensen wel iemand zijn die deze tent kan runnen."

Voor het reces

Vandaag praten de coalitiepartijen verder over de opvang van asielzoekers. Mochten ze er nou niet uitkomen en de boel klapt alsnog vlak voor het zomerreces, dan zou dat gevolgen hebben voor al die hoofdpijndossiers die schreeuwen om een oplossing.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie