Politiek
NOSNTR

Kabinet wil aantal IC-bedden blijven oprekken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet wil aantal IC-bedden blijven oprekken

Het kabinet wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er zo lang mogelijk genoeg intensive care-bedden zijn voor zwaar zieke patiënten.

Dat heeft minister De Jonge gezegd tegen een ongeruste Tweede Kamer. Die maakt zich er zorgen over of door de coronacrisis iedereen wel kan worden behandeld en of er niet een moment komt dat artsen moeten kiezen tussen patiënten.

De Jonge voorziet dat er zondag 2400 intensive care-bedden zijn, waarvan 1900 voor coronapatiënten. Hij noemde dat indrukwekkend. Het is veel meer dan waar vorige week rekening mee werd gehouden.

Er liggen nu 1191 mensen met corona op de intensive care. "Dat zijn er meer dan gisteren, maar niet zo veel meer als waar we eerst vanuit gingen."

Niet op stoel van medici

Het kabinet wil proberen de capaciteit nog verder op te rekken en het aantal bedden uit te breiden. Daarover worden allerlei gesprekken gevoerd, ook met Duitsland. PVV en PvdA riepen het kabinet op de capaciteit te verhogen tot 3000, maar De Jonge wil zich niet op een getal vastleggen.

Het kabinet zegt op allerlei manieren te willen voorkomen dat we in een fase komen dat er vanwege een gebrek aan bedden een keuze moet worden gemaakt tussen patiënten. Dat is ook nog nooit gebeurd, zei De Jonge.

Mocht die fase aanbreken, dan worden besluiten genomen op basis van een protocol dat nog moet worden opgesteld. Hij zei dat hij niet op de stoel van de artsen wil gaan zitten. De Jonge voegde er nog aan toe dat medici altijd al afwegingen maken over "aanvaardbare zorg", ook los van de coronacrisis. Hij zei ook dat er nooit besluiten zullen worden genomen alleen op basis van iemands leeftijd.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie