Politiek
WNL

NSC roept Rutte op Taurus-raketten te regelen bij de Duisters

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NSC roept Rutte op Taurus-raketten te regelen bij de Duisters

NSC-Kamerlid Caspar Veldkamp zou graag zien dat het Nederlandse kabinet Duitsland overtuigt om zogeheten Taurus-kruisraketten te leveren aan Oekraïne, zo laat hij weten in Sven op 1.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Waar het om gaat is dat de Britten en de Fransen langeafstands-kruisvluchtwapens aan Oekraïne hebben geleverd. Daarmee is het Oekraïne, dat zelf een hele kleine marine heeft, gelukt om de Russen uit een groot deel van de Zwarte Zee te verdrijven. Daardoor kunnen schepen met graan makkelijker vanuit de haven van Odessa vertrekken om graan naar de rest van de wereld te exporteren", vertelt Veldkamp.

Niet zo happig

De Franse en Britse raketten raken zo eind van de zomer op. De focus verschuift nu naar Duitsland, dat over zo'n vierhonderd wapens van dezelfde soort beschikt. Duitsland is echter nog niet zo happig op het leveren van de Taurus-raketten. Wat Veldkamp betreft moet het kabinet er alles aan doen om Duitsland toch over de streep te trekken. Het Kamerlid stelt dat Nederland de wapens desnoods kan overnemen van de Duitsers, als dat de twijfel wegneemt.

Nog niet gebeld

Veldkamp zit vandaag precies 100 dagen in de Kamer als buitenlandwoordvoerder. Vooralsnog is hij niet gevraagd voor ministerpost op Buitenlandse Zaken of Buitenlandse Handel en Ontwikkelingszaken. "Ik ben nog niet gebeld. Laten we wel zeggen. Tijdens het ontdooien van de Koude Oorlog had buitenlandwoordvoerderschap heel veel gezag in de Tweede Kamer. De lat ligt hoog om dát nu goed te doen."

Caspar Veldkamp (NSC-Kamerlid) over de staat van de oorlogen in Oekraïne en Israël (14 maart 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie