Naar homepage
Politiek

Tip voor politici: 'Geef gewoon je fouten toe'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tip voor politici: 'Geef gewoon je fouten toe'

Het politieke jaar is geopend. Kees Boonman geeft politici vast een tip mee voor het aankomende parlementaire jaar: geef je fouten toe. "Iedereen maakt fouten," aldus de politiek commentator in Spraakmakers, "geef gewoon toe dat je het nu anders ziet."

Boonman stoort zich aan politici die niet lijken toe te kunnen geven dat ze er misschien naast zaten. Lodewijk Asscher van de PvdA zei in het NPO Radio 1 Journaal tóch van het leenstelsel af te willen, waar ze eerder mee instemden. "Zeg gewoon: we hebben dat toen fout gezien", aldus Boonman.

130 op de snelweg

Een politiek verhaal heeft volgens Boonman geloofwaardigheid en eerlijkheid nodig. Daar schort het ook aan bij minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Zij gaat na een vernietigde stikstof-uitspraak van de Raad van State, tóch op zoek naar manieren om op sommige wegen 130 km per uur te kunnen blijven rijden. "Zeg gewoon: we wilden dat toen, maar we hebben het fout gezien. Hou erover op."

Vergeven en waarderen

Volgens politicoloog en onderhandelingsexpert Tim Masselink is het een trend dat politici geen fouten meer durven toe te geven. "Op de korte termijn toon je daarmee misschien wel politiek leiderschap, maar op de lange termijn raken mensen ervan overtuigd dat politici niet de waarheid vertellen."

Masselink denkt dat als politici eerlijk durven zijn en zeggen dat ze iets niet goed hebben aangepakt, het zelfs positief kan uitpakken. "Ik denk dat mensen het je vergeven en je er zelfs om zullen waarderen."

Ster advertentie
Ster advertentie