Politiek
KRO-NCRV

'Het Klavertje vier van het Binnenhof loopt krassen op'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het Klavertje vier van het Binnenhof loopt krassen op'

Hij - of eigenlijk zij - zijn niet weg te slaan uit de media: Jesse Klaver en Zinhi Özdil. Vooral Klaver krijgt ervan langs. "Het is het Klavertje vier van het Binnenhof dat nu opeens een kras oploopt", zegt Arno Kantelberg in Spraakmakers.

Quote

Elk stukje heeft een nare toon

Arno Kantelberg

Volgens Kantelberg heeft Klaver de aandacht aan zichzelf te danken, maar de Telegraaf gaat een stapje verder. "Het is echt een persoonlijke afrekening. Elk stukje heeft zo’n nare toon over GroenLinks of Jesse Klaver." Toch snapt de hoofdredacteur van Esquire wel waarom er zoveel aandacht voor is kwestie Klaver Özdil is. "Klaver is de kroonprins van Den Haag."

Gisteren nam Özdil officieel afscheid van de Tweede Kamer. Hij liet Kamervoorzitter Arib een afscheidsbrief voorlezen. De brief was een parodie op de brief van Klaver die Özdils vertrek aankondigde aan de leden van GroenLinks. Özdil moest opstappen na onenigheid over het leenstelsel.

Smullen

"Het moment dat het mis gaat, springt iedereen erop." Vooral als het heel lang goed gaat, volgens Gijs Groenteman. Hij vindt de aandacht voor deze actie wel 'erg overdadig'. Toch is het wel logisch volgens de journalist. "De drama en het menselijke, daar smullen we van. De omhelzing van mensen die elkaar haten. We kunnen wel doen alsof het gaat over beleidsnota's en pensioenen, maar het liefst zien we de val van helden en ruzies."

‘Pyongyang light’

Oud-Amerika correspondent Charles Groenhuijsen vindt de ophef wel terecht. Hij noemt de keuze van de GroenLinks voorman zwak. "Het is wel een beetje Pyongyang light. Is dit het enige wat Klaver kan bedenken? Iemand uit de fractie zetten voor een meningsverschil, dat is niet niks. Vooral voor een partij die altijd tolerantie en transparantie predikt."

Ster advertentie
Ster advertentie