Politiek
EO

Mona Keijzer: 'Racismedebat is Randstedelijke discussie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mona Keijzer: 'Racismedebat is Randstedelijke discussie'

Volgens Mona Keijzer is het racismedebat op een "afgrijselijke manier verhard." "Het is een Randstedelijke discussie" waar veel mensen zich niet in herkennen, zegt de kersverse CDA-lijsttrekkerskandidaat in Dit Is De Dag.

Mona Keijzer wil CDA gaan leiden

Mona Keijzer heeft zichzelf vandaag kandidaat gesteld als lijsttrekker van het CDA. Ze gaat de strijd om het leiderschap van de partij aan met vice-premier Hugo de Jonge. "Het is een fijne collega, die zich een slag in de rondte werkt," stelt Keijzer, "maar we moeten laten zien dat we een moderne partij zijn waar een vrouw de leiding heeft."

Als Keijzer de strijd om het lijsttrekkerschap weet te winnen wordt ze de eerste vrouwelijke lijsttrekker van de partij. Een belangrijk signaal volgens Keijzer: "Met mijn kandidatuur zeg ik tegen al die CDA-vrouwen: door op mij te stemmen zet je een stap voor al onze dochters, kleindochters, vriendinnen en buurvrouwen, het kan gewoon."

Racisme

Volgens Keijzer verhardt het debat over racisme op een afgrijselijke manier. "Ik was vandaag in Veghel en Zwolle: heel veel mensen herkennen zich niet in het debat over racisme op dit moment", betoogt Keijzer: “Het is een Randstedelijke discussie.”

Volgens haar herkennen veel mensen zich niet in het beeld institutioneel racistisch te zijn. Ik zie heel veel mensen die juist proberen er samen met de buren in de wijk iets van te maken. Er is in Nederland absoluut discriminatie, laten we daarin samen naar oplossingen zoeken en het gesprek aangaan. We moeten het uiteindelijk samen doen,” aldus Keijzer.

Forum voor Democratie

Een opvallend verschil met Hugo de Jonge is dat Mona Keijzer een samenwerking met Forum voor Democratie niet wil uitsluiten. "Je moet bereid zijn om met iedereen samen te werken", zegt Keijzer.

"Heel veel van de dingen die Baudet zegt vind ik vreselijk en ongehoord, maar in Nederland moet er altijd samengewerkt worden. Om nu al te zeggen dat ik niet wil samenwerken vind ik te vroeg. Ik sluit niemand uit. Maar we moeten eerst maar zorgen dat we als CDA zo groot zijn dat we daadwerkelijk aan tafel komen."

CDA-leden zullen in juli de nieuwe lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen benoemen.

Mona Keijzer wil CDA gaan leiden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie